Rajoy: Došli smo do kritične tačke

Opozicijski socijalisti saopćili su da će podržati vanredne mjere protiv Katalonije (EPA)

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da je dostignuta “kritična tačka” kad je reč o Kataloniji i najavio konkretne mere vlade za preuzimanje kontrole nad tim regionom koji želi nezavisnost, nakon što je za to obezbedio podršku vodeće opozicione Socijalističke radničke stranke Španije (PSOE).

Španska vlada je probala svim sredstvima da izbegne tešku situaciju. 

Rahoj je odbio da potvrdi da li sporazum sa opozicionim socijalistima uključuje planove za održavanje regionalnih izbora u Kataloniji u januaru, kao što je ranije u petak najavio njihov predstavnik.

“Cilj je dvostruk: povratak legaliteta i obnova normalnog funkcionisanja institucija”, rekao je Rahoj, koji će u subotu održati vanrednu sednicu vlade kako bi se započelo sa sprovođenjem najavljenog plana.

Opoziciona stranka PSOE saopštila je u petak da podržava paket vanrednih mera da se nad Katalonijom uvede centalna vladavina i raspišu vanredni izbori u toj pokrajini.

To će biti prvi put da se centralna vlada Španije u Madridu poziva na Ustav kako bi rasformirala regionalnu vladu i sazvala nove izbore, naglašava Rojters.

Narodnjaci: ‘Još ima mjesta za manevrisanje’

Vladajuća Narodna partija Španije nagovestila je da bi Katalonci i dalje mogli da se povuku i napuste ideju o nezavisnosti.

“Dokle god se ne proglasi nezavisnost i ukoliko se (Karles) Pudždemont smiri, imaće mesta za manevrisanje”, rekao je treći čovek premijerove Narodne partije.

Španija je u četvrtak poručila da će vlada na vanrednoj sednici pokrenuti član 155 španskog Ustava prvi put u istoriji, a francuska agencija AFP objašnjava šta bi to značilo i koje mere bi zvanični Madrid mogao da preduzme u ukidanju autonomije Katalonije.

Ova odluka Madrida usledila je nakon što katalonski predsednik Karles Pudždemont nije odgovorio konkretno na pitanje Madrida da li je ili nije proglasio nezavisnost te pokrajine i poručio španskoj vladi da “prestane sa represijom” i “pokrene dijalog”, poručivši da mogućnost proglašenja nezavisnosti i dalje postoji.

Španija, koja je Ustav usvojila 1978. godine, predstavlja jednu od najdecentralizovanijih država u svetu, sa 17 regiona koji imaju različit stepen autonomije po pitanju zdravstvene zaštite i obrazovanja, a Katalonija je jedna od onih sa najvećim stepenom autonomije.

Prema članu 155, ukoliko regionalna vlada prekrši svoje ustavne obaveze ili “postupa na način koji ozbiljno ugrožava opšti interes Španije”, zvanični Madrid može da “preduzme neophodne mere da je silom natera na saradnju ili da zaštiti pomenuti opšti interes”.

Kako objašnjava analitičar “Teneo Intelligencea” Antonio Baroso, centralna vlada će zasedati u subotu na kriznom sastanku kako bi razmotrila proceduru, a nakon toga će morati da pošalje Senatu set konkretnih akcija koje planira da preduzme po članu 155.

Pre konačnog glasanja, o tim koracima će se raspravljati u Senatu, navodi Barroso.

Moguća i zabrana kretanja i okupljanja u Kataloniji

Član 155 omogućiće centralnoj vladi da “preuzme kontrolu nad političkim i administrativnim institucijama pobunjeničkog regiona”, rekla je za AFP Teresa Freišes sa Autonomnog univerziteta u Barseloni.

Ovaj član samo je jedna od nekoliko opcija koje Rahoj ima u cilju zaustavljanja katalonskih pristalica nezavisnosti.

Vlada bi takođe mogla da uvede vanredno stanje i uvede zabranu kretanja i okupljanja u Kataloniji, rekao je pravni ekspert Hose Karlos Kano Montehano sa univerziteta Komplutense u Madridu.

Prema drugim zakonima iz 2015, Madrid bi mogao da proglasi krizu nacionalne bezbednosti i zatraži ovlašćenja poput donošenja zakona dekretom.

Banke se sele, Katalonci podižu novac

Vlada bi takođe mogla i da pokrene niz kriminalnih slučajeva protiv katalonskih čelnika, navodi agencija.

U međuvremenu, španska Civilna garda, koja je u četvrtak upala sa sudskim nalogom u policijsku stanicu u katalonskom gradu Ljeidi, u petak je ušla u Tehnološki i informacioni centar (CTTI) katalonske vlade. Traži dokumente, odnosno zabeleženu komunikaciju, kojom bi dokazala kako katalonska policija namerno, po nalogu katalonske vlade, nije htela da onemogući stanovnike da glasaju na referendumu o nezavisnosti koji je zabranio španski Ustavni sud.

U petak ujutro su građani Katalonije počeli da podižu novac sa svojih računa u bankama La Kaša i Sabadelj u znak protesta, jer su te banke odlučile da premeste sedišta. La Kaša je premestila kancelarije u Valensiju, u susednu autonomnu pokrajinu, dok je Sabadelj sedište prebacio u grad Alikante, takođe u istu pokrajinu, a namerava da ga prebaci u Madrid.

Izvor: Agencije