Rajoy formirao novu Vladu Španije

U kabinetu Rajoya sada je šest novih lica, a među 13 članova je i pet žena (Reuters)

Španski premijer Mariano Rajoy sastavio je danas novi kabinet koji će, po svemu sudeći, zadržati kontroverzne ekonomske reforme i učvrstiti odnose te države s Evropskom unijom, ocjenjuje agencija AFP.

U kabinetu Rajoya sada je šest novih lica, a među 13 članova je i pet žena, prenosi Reuters.

Dosadašnjem ministru ekonomije Luisu de Guindosu (56), koji ima ključnu ulogu koordinacije budžeta s Briselom, povećane su nadležnosti.

Francuska agencija navodi kako je on pomogao da se država izvuče iz ekonomske krize obimnim rezaranjem troškova, što je naišlo na kritike i masovne proteste.

On smatra da je potrebno više napora kako bi se smanjio deficit Španije u skladu sa zahtjevima Brisela.

Izbori bez većine

Ministrica rada Fatima Banez, koja je nadgledala primjenu veoma kritiziranih reformi o radu, ostala je na toj poziciji, kao i zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria koja će od sada biti zadužena za odnose sa španskim autonomnim regijama u trenutku kada Katalonija planira referendum o nezavisnosti.

Rajoyeva Narodna partija smatra sebe zaslužnom za reforme koje su pomogle u smanjenju nezaposlenosti, koja je 2013. godine iznosila gotovo 27 posto, a sada je 18,9 posto. Reformama je, između ostalog, smanjen iznos naknade koju kompanije moraju platiti radnicima koje otpuste.

Opozicija, međutim, smatra kako je većina otvorenih radnih mjesta privremena i nestabilna.

Rajoy je 31. oktobra položio zakletvu pred kraljem Felipeom i postao premijer Španije, čime je okončan desetomjesečni period političke krize nastale uslijed dvaju izbora na kojima niko nije dobio većinu glasova.

Izvor: Agencije