Rajoy pozvao Katalonce da djeluju razumno

Premijer Mariano Rajoy poziva na razum u španskom Parlamentu (EPA)

Španski premijer Mariano Rajoy apelovao je u srijedu na katalonskog lidera Carlesa Puigdemonta da “deluje razumno”, pošto se približava rok koji je ovaj severoistočni region Španije dobio da odustane o težnji za nezavisnošću, dok je vicepremijerka Soraja Saens de Santamarija zapretila privremenim ukidanjem autonomije Katalonije.

“Tražim od Puigdemonta da deluje razumno, na uravnotežen način, da stavi interese građana u prvi plan”, poručio je Rajoy u španskom Parlamentu, prenosi Rojters.

AFP prenosi da je njegova zamjenica Soraya Saenz de Santamaria, 24 sata uoči isteka roka koji je Madrid dao Barseloni, izjavila da će Španija nastojati da privremeno ukine katalonsku autonomiju ukoliko lideri regiona ne odustanu od zahtjeva za nezavisnošću.

“Gospodin Puigdemont će isprovocirati primjenu Člana 155. Ustava”, kazala je u obraćanju španskim poslanicima potpredsjednica Vlade.

Rok u kom bi Puigdemont trebalo da se izjasni ističe u četvrtak u 10:00 sati po lokalnom vremenu.

Turull: Isti odgovor kao u ponedjeljak

Međutim, portparol katalonske Vlade Jordi Turull rekao je da u četvrtak neće dati ništa drugačiji odgovor od onog koji su dali u ponedjeljak.

Katalonski predsednik u ponedeljak nije eksplicitno odgovorio Vladi u Madridu da li ta regija namjerava da se otcjepi.

Umesto toga, Puigdemont je poslao Vladi Španije dopis u kojem poziva na nastavak dijaloga, što je španski premijer odbio.

U međuvremenu se situacija u Španiji dodatno zaoštrila, nakon hapšenja dvojice katalonskih lidera, koji su, odlukom španskog suda, zadržani u zatvoru.

Oni su uhapšeni zbog navoda da su bili organizatori masovnih demonstracija u Barceloni, kojima su ometali policijsku operaciju protiv pripreme referenduma o nezavisnosti, održanog u toj španskoj pokrajini 1. oktobra.

Izvor: Agencije