Raketa ‘Falcon 9’ eksplodirala nakon polijetanja

Bespilotna raketa “Falcon 9”, koja je trebala dostaviti zalihe Međunarodnoj svemirskoj stanici, eksplodirala je nedugo nakon polijetanja.

“Letjelica je doživjela anomaliju prilikom polijetanja”, napisala je na profilu na Twitteru privatna firma SpaceX, prenosi Russia Today.

Teretna kapsula “Dragon”, koja je činila jedan segment rakete, nosila je 1.800 kilograma opreme za MSS, uključujući segment koji bi olakšao pristajanje komercijalnih svemirskih letjelica na stanicu.

Kompanija, koja je u vlasništvu milijardera Elona Muska, neuspješno je i treći put pokušala vertikalno uzletjeti raketu koja nosi teret u svemir, nakon dva ranija propala pokušaja.

Višestruko korištenje raketa

Uzrok katastrofalnog kvara za sada nije poznat, ali će vrlo brzo biti otkriven, jer je Musk već sastavio tim koji će istražiti do koje anomalije je došlo.

SpaceX bi vertikalnim uzlijetanjem trebao značajno uštedjeti na sredstvima koja se izdaju za svako novo lansiranje raketa.

Ukoliko im to uspije, značit će da će njihova raketa biti višestruko upotrebljiva, odnosno da neće završiti kao otpad na Zemlji, kao što je to do sada uvijek bio slučaj.

Let je trebao trajati nekoliko minuta.

Izvor: Agencije