Raketa iz proruske zone srušila avion MH17

Holandski ured za sigurnost objavio je da je avion na letu MH17 u julu 2014. srušila raketa zemlja-zrak tipa BUK ispaljena iz zone na istoku Ukrajine pod nadzorom proruskih pobunjenika.

Boeing 777 kompanije Malaysia Airlines na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur srušen je 17. jula 2014. na istoku Ukrajine, zoni sukoba proruskih separatista i vladinih snaga.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je u utorak da su ruske tajne službe odgovorne za ispaljivanje rakete na malezijski avion i nema sumnje da su je ispalili “pijani separatisti”.

Eksperiment ruskog proizvođača

“Ne sumnjam nimalo u činjenicu da su ruske tajne službe isplanirane operaciju rušenja” putničkog aviona, rekao je Jacenjuk pred vijećem ministara, prenosi agencija AFP.

Ruski proizvođač je u utorak održao konferenciju za štampu na kojoj je iznio svoje vlastite zaključke pošto je izveo eksperiment u stvarnim uvjetima aktiviravši na tlu raketu BUK blizu pilotske kabine i dijelova trupa Iljušina koji više nije u upotrebi.

“Taj eksperiment u cijelosti pobija holandsku inačicu u vezi s tipom upotrijebljene rakete i s mjestom s kojega je ispaljena“, rekao je novinarima izvršni direktor Almaz – Anteja, Jan Novikov.

Po riječima proizvođača koji je medijima pokazao videosnimku svog eksperimenta i matematičke analize putanje, raketa koja je srušila zrakoplov MH17 ispaljena je s područja oko kojega su se u to vrijeme sporili pobunjenici i ukrajinska vojska.

“Danas sa sigurnošću možemo reći da je Boeing 777 bio pogođen raketom BUK 9M38 iz sela Zarošenske”, na istoku Ukrajine, rekao je čelnik kompanije Mihail Maličevski.

Almaz-Antej tvrdi da se inkriminirani model rakete BUK od 2011. ne koristi u ruskoj vojsci.

Raketa zemlja-zrak

U padu aviona je poginulo 298 ljudi, od kojih dvije trećine Holanđana. Među nastradalima je bilo više od osamdesetero djece. 

Ukrajina i SAD od tada tvrde da su letjelicu srušili separatisti raketom zemlja-zrak tipa BUK kojom ih opskrbljuje Rusija. Moskva odlučno odbacuje te optužbe i tvrdi da  su ukrajinske snage krive za pad aviona.

Prema izvoru koji citira Volkskrant, izvještaj sadrži karte na kojima se može vidjeti nekoliko mjesta s kojih je mogla biti ispaljena raketa, sva u zoni pod nadzorom pobunjenika.

Zadnje što su holandski tužioci, koji čine dio zajedničkog međunarodnog tima za istragu nesreće, saopćili jeste da je moguće da među pronađenim ostacima aviona ima i dijelova rakete ruske proizvodnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije