Oglasi

Raketni sistem Patriot stiže u Tursku

FSA kaže da su oformili specijalne jedinice koje će u slučaju pada režima osiguravati hemijsko oružje.

Nakon govora koji je u nedjelju održao predsjednik Sirije Bashar al-Assad, u Siriji se vode borbe. Vojni aerodrom u Taftanazu je peti dan zaredom pod opsadom Slobodne vojske Sirije. Grad Assafira blizu Halepa, prema informacijama opozicionih aktivista, zbog bombardiranja iz zraka Assadovih snaga, potpuno je uništen. Odbrambeni sistem Patriot krenuo je iz Holandije prema tursko-sirijskoj granici.

Rakete zračnog odbrambenog sistema već prevozi 160 kamiona. Iz holandskog grada Eemshavena dva kontingenta projektila Patriot prenose se u luku na Sjevernom moru, odakle će morskim putem stići do Turske. Rakete bi 22. januara trebale doći do krajnje destinacije, uzduž 900 kilometara tursko-sirijske granice. Američki ratni avioni već su donijeli dijelove projektila Patriot.

Zapovjednik holandskih oružanih snaga Tom Middendorp je kazao: "Hitnost nije radi nas, nego radi turskih građana na tom području. Ako pogledate na tu prijetnju, ona nije neposredna, ali se može realizirati i zato je turska Vlada zatražila od NATO-a da odobri pomoć i u uskoj suradnji odlučili smo rasporediti ovu jedinicu što je prije moguće".

Raspoređivanje vojnika

U utorak će 300 holandskih i 400 njemačkih vojnika, također, krenuti put Turske i rasporedit će se na području za koje su odgovorni.

Istovremeno, Papa Benedikt XVI je po ko zna koji put međunarodnoj zajednici ponovio poruku mira.

"Ponavljam svoj apel za primirje i što je prije moguće inauguraciju konstruktivnog dijaloga, koji za cilj ima prekid konflikta, koji, ako se nastavi, neće znati za pobjednike već samo za pokorene, a za sobom neće ostaviti ništa drugo no polja ruševina", rekao je Papa Benedikt XVI.

Bashar al-Assad pozvao je članove Vlade da raspravljaju o mehanizmima kojima bi unaprijedili mirovni dijalog. Iran je podržao Assadov mirovni plan za Siriju.

S druge strane, egipatski predsjednik Muhamed Mursi, misli da bi se sirijskom predsjedniku trebalo suditi za ratne zločine, te predvidio skori pad njegove Vlade.

Besmisleni prijedlog

Sirijska opozicija smatra da Assadov mirovni prijedlog nema smisla.

Vladimir Ajzenhamer o sirijskoj krizi

Član opozicijske grupe NCB Safwan Okashah je kazao: "Neće biti međunarodnog dogovora o toj inicijativi, jer ona ne odgovara onome što sirijski narod želi i zato što ona nije osnovana na realnoj osnovi da riješi probleme u Siriji."

Vladimir Ajzenhamer iz Centra za azijske studije Fakulteta političkih nauka u Beogradu je za Al Jazeeru kazao da postoje dva razloga za pojačano prisustvo turskih borbenih snaga uz tursko-sirijsku granicu, te za dodatno raspoređivanje dodatnih jedinica s projektilima zrak-zrak.

Prvi razlog je onaj zvanični, odnosno da je Turskoj prva bojazan sigurnost granice, strahovi od sve većih ilegalnih prelaza izbjeglica, čak i opozicionara, što je bio do sada slučaj.

Druga bojazan je prenošenje sukoba iz Sirije u Tursku, te bojazan od upotrebe hemijskog oružja. Ajzenhamer sumnja da je Assad sposoban za takav potez i da mu je to cilj, ali, također, smatra da je teko znati ko će upravljati tim oružjem ako režim počne padati i ako stvari izmaknu Assadovoj kontroli.

Vladimir Ajzenhamer je dodao da je nezvanični razlog to da se jedinicama želi nametnuti zona zabrane letova, što znači direktno miješanje Turske u sirijski konflikt, odnosno u unutrašnje poslove Sirije. Dodatni razlog za ovakve poteze Turske je i pitanje Irana.

U oba Zaljevska rata, kada se nešto veliko dešavalo, Turska je dobijala Patriot projektile. Tako i Teheran ovo sada shvata ne kao direktnu prijetnju, ali definitivno kao nagovještaj toga, ocijenio je Ajzenhamer.

Podizanje morala

Ajzenhamer smatra da Assadov govor, kojim je u nedjelju pozvao na potpunu mobilizaciju protiv pobunjenika, formiranje nove vlade i amnestiju, nije ništa epohalno. Prema mišljenju stručnjaka iz Centra za azijske studije, Assad je izašao u javnost čisto da podigne malo moral, sadržina njegovog govora pokazala je da je on samo kvazi-spreman da se uključi u pregovore.

Što se tiče stava Rusije o dešavanjima u Siriji i o nedavnoj posjeti Vladimira Putina Ankari, Ajzenhamer kaže da je došlo do nekoliko obrata vezanih za snabdijevanje gasom.

Turska ima dva plana - da gas počne nabavljati iz Iraka ili iz Azerbejdžana. Ako se Turska počne snabdijevati preko iranskih ili azerbejdžanskih gasovoda, to automatski znači manju potražnju gasa od Rusije, a Turska je najveći korisnik ruskog gasa, kaže Ajzenhamer. On smatra da su Putin i Erdogan najmanje razgovarali o Siriji na tom sastanku.

Što se tiče mogućnosti da postavljanje ovih dodatnih jedinica sa projektilima preraste u tursko-sirijski sukob većih razmjera, Ajzenhamer smatra da je to vrlo moguće. On smatra da se ne može tačno procijeniti do kojih razmjera može da eskalira sukob između dviju zemalja, ali kako je sigurno da je ovo priprema za nešto veće.

Na duže staze, kako pomoć bude pristizala pobunjenicama, Assad će sve više gubiti kontrolu i njegov režim će pasti, kaže stručnjak iz Beograda. To je pitanje vremena i načina. Kada i kako će pasti, to nam tek predstoji da vidimo, ocijenio je Vladimir Ajzenhamer.

Specijalne jedinice

Slobodna sirijska vojska FSA kaže da je oformila specijalne jedinice koje imaju zadatak da, u slučaju pada režima, osiguravaju hemijsko oružje. Njen novi komandant je za Al Jazeeru izjavio kako je uvjeren da će Assadov režim pasti.

Pobunjenici odbijaju pregovore sa Assadom

U razgovoru sa našim dopisnikom rekao je i to da pobunjenici dobijaju sve manju vojnu podršku. Zbog toga brinu da ih svjetske sile koje su ih ranije podržavale sada pokušavaju natjerati na pregovore sa Assadom, što je, tvrde, opcija koja ne dolazi u obzir.

Pobunjenički borci pokušavaju probiti linije državnih snaga i zauzeti strateške baze na sjeveru Sirije.

Trenutno kontroliraju više teritorije, ali nikako da ostvare odlučujuću pobjedu.

Brigadni general Salim Idris je načelnik generalštaba Slobodne sirijske vojske i vrhovni komandant pobunjeničkih snaga. On je kazao: "Glavni razlog za naš slabi napredak i lošu situaciju je nedostatak municije. Neophodno nam je taktičko oružje. Borimo se protiv režima koji bombardira civile i sela pomoću vojnih aviona, TNT-a i projektila SCUD srednjeg dometa."

Pobunjenici su više puta tražili protuavionsko oružje kako bi prekinuli dominaciju Assadovih snaga na nebu. Amerikanci su odbili zahtjev, strahujući da bi to oružje moglo pasti u ruke grupa poput Jabhat al-Nusre, koju je američka administracija nedavno stavila na listu terorističkih organizacija.

Disciplinirane jedinice

U Idlibu borbu za zauzimanje vojne baze u Taftanazu planirale su i predvodile upravo Jabhat al-Nusra i Ahrar al-Sham, koje mnogi smatraju discipliniranim i najbolje organiziranim jedinicama.

Igor Tabak o sistemu Patriot

"Ovdje je situacija zaista dobra. Molimo Boga da nas vodi i borit ćemo se do pobjede. Ubili smo mnogo državnih vojnika. Naše jedinice su jake i ujedinjene", rekao je zapovjednik grupe Ahrar al-Sham Abu Abdallah.

Mnogi komandanti se slažu da su grupe kao Jabhat al-Nusra i Ahrar al-Sham i dalje ključne za preokretanje situacije u korist pobunjenika.

Zapadne sile sve više brinu o tome šta će biti sa sirijskom zalihom hemijskog oružja, ako se nasilje nastavi.

Idris je dodao: "Izdali smo naređenja specijalnim jedinicama na nadgledaju skladišta hemijskog oružja. One nam šalju informacije o svim kretanjima na tim lokacijama i, čim režim padne, tu će biti jedinice čiji će zadatak biti osiguranje skladišta."

Sirijska vojska i dalje ima vojnike i oružje u svim većim gradovima. Ipak, ne uspijeva zaustaviti sporo, ali sigurno napredovanje pobunjenika.

Borbe u blizini Damaska, te Deri, Halepu i Taftanazu se nastavljaju.

Izvor: Al Jazeera