Rama: Albanija i Srbija moraju okončati neprijateljstvo

Rama: Zajedno mi možemo učiniti da EU shvati da je Balkan za nju značajan danas isto koliko je i EU značajna za Balkan (AP)

Što prije Srbija formalno prizna da Kosovo nikad više neće biti njen dio, to je bolje i po Srbiju i po regiju, rekao je premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za agenciju AP, te dodao kako čvrsto osjeća i vjeruje da su oni to i uradili samo što to nisu rekli.

Prema njegovim riječima, Albanija i Srbija moraju pokušati okončaju višedecenijsko uzajamno neprijateljstvo fokusirajući se na bitna pitanja kao što je, naprimjer, zajednička želja da uđu u Evropsku uniju, a ne na prošlosedmične razmirice zbog nogometne utakmice.

Rama je pozvao zvanični Beograd da ponovo razmotri svoj stav prema Kosovu, te da međunarodnom politikom „ne trebaju upravljati nogometne utakmice“.

Albanski premijer je trebao danas stići u posjetu Beogradu, u sklopu napora za ublažavanje tenzija koje su i dalje prisutne u regiji poslije ratova u bivšoj Jugoslaviji, navodi američka agencija.

Noćna mora Srbije

Međutim, ta posjeta odložena je za 10. novembar nakon incidenta kada je na stadion u Beogradu, tokom meča Srbija – Albanija, doletjela bespilotna letjelica sa mapom „velike Albanije“.

Rama je istakao da dvije države ne mogu nigdje ići odvojeno.

„Zajedno mi možemo učiniti da EU shvati da je Balkan za nju značajan danas isto koliko je i EU značajna za Balkan“, rekao je šef albanske Vlade.

On je rekao da je „velika Albanija srpska noćna mora, a nikako albanski projekat, niti u Albaniji niti na Kosovu“.

„Ono što treba da nas ujedini je mnogo veće od onog što nas razdvaja. Mi želimo ‘veliku Evropu’ a ne ‘veliku Albaniju’. Mi se za to borimo“, istakao je Rama.

Izvor: Agencije