Rama: Balkan i Evropa potrebni su jedno drugom

Vučićeva posjeta Tirani proći će uz najviše državničke počasti, potvrdio je albanski premijer (EPA)

Albanski premijer Edi Rama, uoči posjete premijera Srbije Aleksandra Vučića Tirani, najavljene za srijedu, kaže kako očekuje produbljivanje saradnje i zajedničko koračanje Albanije i Srbije na putu mira i evropskih integracija.

Rama je, kako je naveo, uvjeren da Albanija i Srbija, albanski i srpski narod, mogu uraditi za Balkan danas ono što su Francuska i Njemačka, francuski i njemački narod, uradili za Evropu poslije Drugog svjetskog rata.

U izjavi za beogradski list Danas albanski premijer je istakao da će tokom posjete predsjednika vlade Srbije prvi put, u skladu sa državnim protokolom, biti istaknuta zastava Srbije i intonirana himna države Srbije.

“Osim toga što je ovo prva zvanična posjeta jednog premijera Srbije Tirani, ona ima poseban značaj i kao pokazatelj naše riješenosti da nastavimo napredovanje na putu utvrđenom tokom Berlinskog procesa, prošlog augusta, pod vizionarskim liderstvom za Balkan njemačke kancelarke Angele Merkel”, istakao je Rama.

Premijer Albanije ističe da ima “povjerenje u viziju i volju njemačke kancelarke povodom budućnosti Balkana”.

Zajednički infrastrukturni projekti

“Ne samo zato što dijelimo istu viziju i uvjerenje da je Evropi danas potreban Balkan, isto kao što je Balkanu neophodna Evropa, već i zbog toga što smo svjesni da, ukoliko ne budemo radili zajednički za budućnost, svima nam prijeti povratak prošlosti. To na nas stavlja teret mnogo veći od onog koji izvanredna odgovornost da vodimo državu već nosi sa sobom, jer nema sumnje da će uspjeh međusobne saradnje odrediti ne samo sudbinu Albanaca i Srba u budućnosti već i sudbinu projekta ujedinjene Evrope, kao najvećeg mirovnog projekta koji je čovječanstvo ikada zamislilo i provelo”, zaključio je Rama u izjavi za Danas.

Tema razgovora premijera Srbije i Albanije tokom posjete Vučića bit će, između ostalog, izgradnja autoceste Niš – Priština do Albanije, kao i rekonstrukcija pruge preko Kosova do Albanije, piše Danas.

Prema saznanjima tog lista, infrastrukturni projekti bit će među najvažnijim temama, a odlazak u Tiranu potvrdila je i Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica saobraćaja, građevine i infrastrukture, koja će biti u Vučićevoj delegaciji.

Historijska posjeta

Vučićeva posjeta Albaniji već je označena kao historijska zbog činjenice da je to prvi dolazak jednog srpskog premijera u tu zemlju u historiji.

Nakon dolaska u Tirani i svečanog prijema u Palati Brigada, Vučić i Rama će održati sastanak “u četiri oka” nakon kojeg će uslijediti i sastanak dvije delegacije. Poslije toga dvojica premijera će održati zajedničku konferenciju za novinare.

Drugog dana posjete Tirani premijer Srbije će učestvovati na prvom zasedanju Bečkog ekonomskog foruma najavljenog za 28. maj.

Vučić je uoči puta izjavio da je optimista i da ide u Tiranu da gradi dobre odnose.

Jake mjere bezbjednosti

Tokom posjete Vučića Tirani, mjere bezbjednosti biće podignute na najviši stepen. Kontrola će biti obavljana sa kopna i iz zraka, a biće uključeni i pripadnici antiterorističkih jedinica, javili su albanski mediji.

Na terenu će, kako se navodi, biti angažovan veliki broj policajaca i gardista, pripadnika službi bezbjednosti, kao i pripadnika Državne direkcije za borbu protiv terorizma.

Kontrolu iz zraka će, kako je najavljeno, obavljati vojni helikopteri.

Trasa puta kojom će se kretati srpski premijer biće blokirana, a građanima je sugerisano da svoja vozila uklone sa tog poteza te da ih tokom posjete što manje koriste.

Izvor: Agencije