Rama: EU treba investirati u regiju

Zapadni Balkan je umoran od zahtjeva da bude strpljiv, smatra premijer Albanije (Getty Images)

Tokom konferencije o Balkanu i evropskim integracijama država regije, iz Brisela je poručeno da je bilo dosta balkanske tragedije i drame, i da je vrijeme za napredak.

Jedini prisutni premijer iz regije, šef Vlade Albanije Edi Rama dodao je da ipak važnu ulogu u napretku i reformama ima i Evropska unija, koja, smatra Rama, nema strategiju za Balkan.

Rekavši da je Evropska unija odlična ideja, ali sve lošije realizirana, Rama je pozvao Brisel i zemlje Unije da manje podilaze mišljenju svojih građana, i počnu da rade na strategiji koja bi konkurirala Kini i Rusiji.

“Ostali su brzi. Kina ide brzo. Putin, da i ne spominjemo, jasno je. Ima strategiju, i zaokupljeni smo time, ali je strategija. Gdje je strategija, kakvu strategiju možete izgraditi podilazeći javnom mišljenju?”, upitao je Rama.

“I na kraju, kakva je to garancija kad se kaže ‘ne brinite ljudi jer nema proširenja idućih pet godina? Šta to znači? Da li to uistinu smiruje ekstreme ili  samo još više doprinosi ekstremima?”, dodao je premijer Albanije.

“Razumijem zamor od proširenja, ali i mi smo umorni od zahtjeva da budemo strpljivi”, rekao je Rama na skupu, prenosi Tanjug.

Neophodne investicije

Rama je kazao da na Zapadnom Balkanu prvi put poslije mnogo godina vlada mir, ali da je neophodno da Evropska unija direktnim investicijama pomogne posustalim privredama regije kako bi se ona integrirala u EU, prenosi Tanjug.

“Granice na Zapadnom Balkanu više nisu problematične”, poručio je Rama na konferenciji, koju je organizirala nevladina organizacija “Prijatelji Evrope”.

On je, međutim, ukazao da EU ne razmišlja strateški o regiji i da se proces proširenja gubi u taktiziranju i tehničkim detaljima.

Rama je zatražio od EU-a da finansijski pomogne države regije investicijama u konkretne projekte.

“Ne živimo u oblacima, ne treba nam nova Solunska konferencija i prazne priče, nego strategija za ekonomski razvoj”, kazao je albanski premijer i najavio da će uskoro ponovo podsjetiti Beograd na razgovore regionalnih lidera sa premijerom Kine.

“Razgovarat ćemo o biznisu, jer Kina ima strategiju, za razliku od Evropske unije koja i dalje razmišlja samo o taktici”, rekao je on.

Rama je pohvalio konferenciju o Zapadnom Balkanu koja je prije tri mjeseca na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel organizirana u Berlinu, ali se požalio na izostanak konkretnih dogovora.

‘Pričati u prazno’

“Bojim se da do sljedeće takve konferencije koja treba da se održi u Beču opet nećemo ništa uraditi, nego ćemo samo pričati u prazno”, poručio je on.

Dušan Reljić iz njemačkog Instituta za međunarodne odnose i sigurnosti je u svom izlaganju upozorio da evropske integracije Zapadnog Balkana nisu moguće bez privrednog razvoja.

“EU insistira da se zemlje kandidati reformišu dok istovremeno izvozi ekonomsku krizu u region”, rekao je Reljić i dodao da je bez “Maršalovog plana” za Zapadni Balkan sve samo prazna priča.

U sličnom tonu je govorio i direktor Regionalnog vijeća za saradnju Goran Svilanović, koji je iznio ideju da premijeri država u regijiu što prije naprave planove o izgradnji saobraćajnih koridora za međusobno povezivanje.

“Neka izračunaju koliko bi to koštalo i koliko bi oni sami mogli da izdvoje iz budžeta, a onda bi u Austriji mogli da zatraže da EU finansira ostatak”, rekao je on.

Benedetto Della Vedova iz Italije, zemlje kojoj uskoro ističe mandat predsjedavanja EU-om, rekao je da su vremena teška za sve i da je pitanje proširenja zbog ekonomske krize i otpora javnosti zemalja prijemu novih članica palo u drugi plan.

Rama je na to reagirao riječima da je praćenje javnog mnijenja loš način političkog rukovođenja.

“Ako mislite samo na sljedeće izbore, a ne i na sljedeće generacije, ništa nećete uraditi”, naglasio je on.

Izvor: Agencije