Rama: Posjeta Srbiji novi početak za Balkan

Balkan je potreban Evropi, kao što je i Evropa potrebna Balkanu, smatra Edi Rama (Anadolija)

Premijer Albanije Edi Rama je poručio da je njegova predstojeća posjeta Srbiji novi početak za cijeli Balkan, područje koje je na početku svoje novije historije bez konflikata među državama.

Uoči posjete Beogradu, planirane za 10. novembar, prvi premijer Albanije koji će nakon više od četiri decenije otputovati u zvaničnu posjetu Srbiji, smatra da takav novi početak iziskuje liderstvo te novi i ujedinjeniji pristup.

Edi Rama je prethodno trebao doputovati u zvaničnu posjetu Beogradu 22. oktobra, ali je posjeta odgođena zbog incidenta na nogometnoj utakmici između Albanije i Srbije.

Utakmica je prekinuta 14. oktobra pred kraj prvog poluvremena, kada se iznad terena stadiona Partizana pojavila bespilotna letjelica (dron) sa zastavom “velike Albanije”, nakon čega su uslijedili incidenti.

‘Krvoproliće ostaviti u prošlosti’

“Vjerujem čvrsto da je ovo novi početak za Balkan i da, s druge strane, ovo vrijeme iziskuje novi i ujedinjeniji pristup za jednu budućnost koja bi trebala biti bolja za sve naše narode, ostavljajući iza sebe sve ono iz prošlosti što nas je, ne samo sprečavalo da krenemo naprijed, već i izazvalo mnoge sukobe te donijelo mnoga krvoprolića, a koje bi trebali ostaviti prošlosti da zajedno ispiše novu historiju o miru i regionalnoj saradnji”, kazao je Edi Rama u razgovoru za Anadoliju.

Komentirajući odnose u regiji, albanski premijer se osvrnuo na nedavno održanu Konferenciju posvećenu Zapadnom Balkanu, u Berlinu pod pokroviteljstvom Savezne Vlade Njemačke, a koja je, prema njegovim riječima, bila od historijskog značaja za Balkan.

“Konferencija u Berlinu je bez sumnje historijska konferencija za Balkan, jer je u konkretnom smislu prikazala svijest i volju jedne moćne zemlje kao što je Njemačka, te njene kancelarke Angele Merkel, o potrebi Evrope za Balkanom. Danas, mi vjerujemo da je Balkan potreban Evropi, kao što je i Evropa potrebna Balkanu.

Konferencija u Berlinu je otvorila novu stranicu i sada je na nama svima na Balkanu da, bez gubljenja vremena, ostvarimo na nove načine saradnju na mnogim poljima”, kazao je Rama.

Ekonomski razvoj

Balkan je, istakao je Rama, područje koje je na početku svoje novije historije bez konflikata među državama i “Balkan posjeduje veliki potencijal za ekonomski razvoj, pod uvjetom da se taj potencijal posebno iskoristi kroz regionalnu saradnju”.

U vezi sa zatvaranjem Albanske ambasade u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu, premijer Rama je istakao da je Albanija u fazi racionalizacije svojih resursa, koji u skladu sa mogućnostima nisu dovoljno veliki, podsjećajući na to da kada Francuska ili neke druge zemlje zatvaraju svoje ambasade u svijetu da bi racionalizirali svoje resurse, podrazumijeva se da će i Albanija.

“Nema ničeg drugog u svemu ovome osim rekonstrukcije naše diplomatske mreže, gdje nastojimo biti učinkovitiji, bez da trošimo više nego što nam mogućnosti pružaju”, pojasnio je premijer Albanije.

Rama je također istakao kako odnosi između Albanije i Turske nisu bili nikada bolji, dodavši kako vanjska politika Albanije na Tursku gleda kao na jednog od bitnijih strateških partnera.

“U skladu sa utvrđenom vanjskom politikom, naša Vlada Tursku smatra strateškim partnerom. Mi smo usko sarađivali sa tadašnjim  premijerom Erdoganom, kao što i dalje sarađujemo sa aktuelnim premijerom Davutogluom, i bez ikakve sumnje Tursku smatramo silom od velike i specifične važnosti u našem regionu. Budući da su i Albanija i Turska članice NATO-a, naši odnosi time postaju čvršći i intenzivniji”, rekao je Rama.

Kada je riječ o investicijama turskih kompanija, Rama je rekao da je težina prijateljstva i velika spremnost dviju zemlja konkretnija od trenutnih rezultata na polju investicija, dodavši da će njegova Vlada biti uvijek otvorena za nove investicije.

Izvor: Agencije