Rama preuzeo funkciju šefa diplomatije pa je prepustio Cakaju

Ilir Meta
Važno je da se sve političke snage Kosova ujedine oko sveobuhvatne platforme, poručio je Ilir Meta (EPA)

Albanski premijer Edi Rama dan nakon preuzimanja dužnosti ministra vanjskih poslova, izjavio je da tu dužnost prepušta Gentu Cakaju, Albancu s Kosova, čije postavljenje na ministarsku poziciju je ranije odbio potpisati predsjednik države Ilir Meta.

Predsjednik Albanije je odbio potvrditi postavljenje Raminog kandidata Cakaja na tu funkciju, navodeći kako on ne ispunjava standarde.

“Ovo je najkraća izjava u mome životu. Ja u svojstvu ministra vanjskih poslova delegiram Genta Cakaja da taj resor predstavlja u međunarodnim institucijama”, rekao je Rama, prenosi Tanjug prištinsku Botu Sot.

Mediji u Tirani taj Ramim potez tumače kao “ostavku” na dužnost koju je u utorak preuzeo.

Meta odbio imenovanje Cakaja

Prvobitan prijedlog Rame je bio da na mjesto smijenjenog ministra vanjskih poslova Ditmira Bushatija bude postavljen Cakaj, ali je predsjednik Meta odbio potpisati to imenovanje.

Rama je nedavno na Twitteru objavio da će on “de jure” preuzeti funkciju šefa diplomacije jer je predsjednik Meta odbio da smijeni Ditmira Bushatija i na to mjesto potvrdi imenovanje Cakaja.

Albanski premijer tvrdio je da Metin potez nije u skladu s Ustavom i da će se time pozabaviti Ustavni sud.

Na to je reagirao Ilir Meta koji je poručio da su za njega Ustav i vladavina prava na prvom mjestu.

“Predsjednik je na čelu. Predsjednik, Ustav i vladavina prava su na prvom mjestu. Nema više lažne države, Albanija je na prvom mjestu”, istaknuo je Meta, kako su prenijele agencije.

Rama je u više navrata kritizirao Metu zbog odbijanja da potpiše imenovanje Cakaja za ministra vanjskih poslova Albanije.

Meta je to odbio s obrazloženjem da je Cakaj mlad i neiskusan, kao i da je njegovo zalaganje za ideju kosovskog predsjednika Hashima Thacija o korekciji granice sa Srbijom “opasna”, ali i da je sigurnosna provjera u vezi s njim manjkava.

Albanski predsjednik je smatrao da bi provjeru Cakaja trebalo izvršiti u kosovskim institucijama i institucijama zemalja u kojima se školovao.

Ramine kritike

Rama je u jednoj televizijskoj emisiji nedavno rekao da Meta koristi Cakaja kao “topovsko meso” protiv njega i Thacija, te da “fabricira smiješnu antialbansku zavjeru”.

Ocijenio je da je Meta izgubio političku bitku, navodeći da on kao predsjednik Republike treba jamčiti ustav, nacionalno jedinstvo, neovisnost vlasti, a ne da iznosi mišljenje.

Meta je ranije zatražio parlamentarnu istragu o radu Uprave za sigurnost podataka u slučaju sigrunosne provjere Cakaja.

Odluka albanskog premijera Edija Rame da zamijeni više od polovice ministara uslijedila je nenajavljeno i bez jasnih objašnjenja, a najviše kritika izazvala je smjena šefa diplomacije Ditmira Bushatija, čiji je najveći grijeh, kako su navodili albanski mediji, protivljenje korekciji granica i razmjeni teritorija između Kosova i Srbije.

Izvor: Agencije