Rama: Sanjam o ujedinjenju svih Albanaca, ali u EU-u

Edi Rama, Albanija
Rama kaže kako vjeruje da Albancima, gdje god da žive, nikad nije bilo bolje nego danas (EPA)

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da sanja o ujedinjenju svih Albanaca, ali ne u “Velikoj Albaniji” nego u Europskoj uniji i da bi Unija trebala preuzeti stratešku odgovornost za zapadni Balkan.

U intervjuu za Euronews Rama je rekao da je njegova ustavna obveza da štiti sve Albance, ali i dodao kako vjeruje da Albancima, gdje god da žive, nikad nije bilo bolje nego danas.

“Na Kosovu sada imaju svoju državu. U Makedoniji su dio prave revolucije u smislu promjene pristupa prema albanskom jeziku i albanskom narodu. Na jugu Srbije nadam se da će se njihovi uvjeti popraviti i na temelju činjenice da se Srbi na Kosovu tretiraju vrlo, vrlo dobro i mnogo, mnogo bolje”, rekao je Rama u intervjuu objavljenom uz intervju s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uoči samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji u četvrtak.

Na podsjećanje novinara da je nedavno nagovijestio da bi Albanija i Kosovo jednog dana mogli imati zajedničkog čelnika Rama je kazao da ne žali zbog te izjave, ali da mu je žao zbog reakcija koje je izazvala jer nije imao namjeru davati “uznemirujuću izjavu”.

Rama: ‘Ako nema EU-a, prazninu će popuniti drugi’

“To je trebala biti imaginacija, u vrlo posebnim okolnostima desete godišnjice neovisnosti Kosova i u obraćanju Parlamentu Kosova”, rekao je Rama, kako prenosi Beta.

Dodao je kako je govorio o tome što bi moglo biti za 20 godina i da je prije nego što je kazao “Zašto ne bismo imali i jednog predsjednika?” rekao i da bi dijalog sa Srbijom trebao biti uspješno okončan, a Srbi i Albanci da budu u EU-u.

“Dakle, bilo je mnogo preduvjeta da bi se došlo do točke o jednom predsjedniku za obje zemlje”, rekao je.

Na pitanje isključuje li projekt ujedinjenja Albanaca u budućnosti Rama je rekao: “Ne.”

“Oduvijek sam govorio da mi je san da se ujedinimo pod nebom EU-a. Nikad nisam govorio o ‘Velikoj Albaniji’ jer imam veći san o ‘Velikoj Europi’, s Albancima u njoj”, dodao je.

Povodom mišljenja da se projekt proširenja EU-a oživljava zbog prevelikog prisustva Rusije, Turske i Kine u regiji Rama je potvrdno odgovorio na pitanje bi li te zemlje mogle iskoristiti regiju da destabiliziraju EU.

“Da, to je prostor koji netko treba popuniti. I to je prostor koji pripada Europi i EU-u. Dakle, EU bi zaista trebao strateški preuzeti odgovornost za ovaj prostor jer, ako postoji praznina, sigurno će biti drugih koji će pokušati doći i popuniti je”, rekao je.

‘Pristupni pregovori pitanje života i smrti’

Na pitanje kad očekuje da će se Albanija pridružiti EU-u, s obzirom na to da bi Srbija i Crna Gora, koje prednjače u eurointegracijama, mogle postati članice do 2025. godine, Rama je rekao da 2025. predstavlja perspektivu prema kojoj svi mogu biti “spremni ako rade naporno i urade svoj posao”.

“Ne treba nam datum da bismo ohrabrili ljude [da slijede potrebne reforme]. Trebamo početi [pristupne] pregovore u lipnju. To je sve. I ne treba nam ništa više. (…) Za nas je to pitanje života i smrti u smislu da otvaranje pristupnih pregovora znači da smo konačno u budućnosti i da smo konačno izašli iz prošlosti”, rekao je Rama.

Na podsjećanje novinara da je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nedavno rekao kako je u Albaniji i dalje prisutan organizirani kriminal i da ne želi takvu situaciju unositi u Europu Rama je kazao da je Albanija ispunila svoj domaći zadatak za otvaranje pristupnih pregovora i da je od Komisije dobila pozitivnu preporuku bez uvjetovanja.

“Prije svega, nismo čekali predsjednika Junckera ni bilo koga drugog iz inozemstva da nam kaže da predstoji velika borba protiv organiziranog kriminala i korupcije i mnogih drugih stvari. Ali, stvar je jasna. Ispunili smo svoj domaći zadatak za otvaranje pristupnih pregovora. Ako postoji europski oganizirani kriminal, to je međupovezan organizirani kriminal i protiv njega se treba boriti zajedno”, rekao je Rama.

Izvor: Agencije