Rama: Srbi na Kosovu samo kao turisti

Vučić (lijevo) rekao je da je odlučio zaustaviti voz kako bi se spriječili sukobi širih razmjera (EPA)

Iako albanski državni vrh nije službeno reagirao na krizu izazvanu zaustavljanjem voza koji je krenuo iz Beograda za Mitrovicu, albanski premijer nije štedio utiske na Facebooku.

Kako piše prištinski Zeri, Edi Rama, odgovarajući na pitanja građana objavljena na njegovoj službenoj stranici, rekao je da nema potrebe za zabrinutošću zbog, kako kaže, političke igre “vozovima i avionima”.

Prema njegovim riječima, “Srbi će na Kosovo moći ući samo kao turisti i nikada više kao gospodari teritorije”, objavio je albanski premijer na pitanje koje je postavljeno na njegovoj stranici.

Prema njegovom mišljenju, Kosovo je nakon proglašenja nezavisnosti uspjelo kao “nezavisna država”, dok Beograd i dalje pati od “košmara prošlosti”.

Rama smatra da će se košmari nastaviti dok Beograd ne prizna Kosovo.

“Ove igre s vozovima i avionima političko su manevriranje političkim rezultatima”, zaključio je Rama.

Zaustavljanje voza

“Promotivni” voz, koji je u subotu, 14. januara, poslije 18 godina krenuo iz Beograda za Mitrovicu, zaustavljen je u Raški od 16:30 nakon što su kosovske vlasti zabranile ulazak kompozicije na teritoriju Kosova.

Voz je krenuo nazad za Beograd nešto poslije 20:30. Unutrašnjost voza oblijepljena je ikonama iz manastira na teritoriji Kosova, a na vanjskoj je stranici na 21 svjetskom jeziku bilo napisano “Kosovo je srpsko”.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu navečer da je Priština potezima koje je preduzela povodom ponovnog otvaranja željezničke linije Beograd – Mitrovica pokazala da želi izazvati šire sukobe na zapadnom Balkanu.

On je rekao i da je odlučio zaustaviti voz kako bi se spriječili sukobi širih razmjera.

U međuvremenu, putnički voz na redovnoj liniji Kraljevo – Sjeverna Mitrovica stigao je u nedjelju bez problema na odredišnu stanicu.

Iako su dan ranije predstavnici vlasti u Beogradu više puta isticali da se uspostavlja željeznička veza između sjevera Kosova i centralne Srbije prvi put nakon 18 godina, ljudi na sjeveru Kosova i dosad imaju redovnu željezničku vezu, izvijestio je Zoran Kosanović, reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera i agencije