Rama za jedinstveno ekonomsko tržište Albanije i Kosova

Zajedno s kosovskim premijerom u posjeti Albaniji boravi i njegov zamjenik i šef kosovske diplomatije Hashim Tachi (Getty Images)

Premijer Kosova Isa Mustafa boravi u svojoj prvoj zvaničnoj posjeti Albaniji. U Tirani se sastao s albanskim premijerom Edijem Ramom i drugim zvaničnicima.

Istakavši da su bilateralni odnosi Albanije i Kosova na odličnom nivou, Rama je kazao da je ta saradnja strateški važna za sve Albance u regiji.

Rekao je da vlasti dviju zemalja rade na uspostavi zajedničkog i jedinstvenog ekonomskog i energetskog tržišta te podsjetio da će 23. marta biti održana zajednička sjednica vlada te dvije zemlje, kada će biti potpisan i niz bilateralnih sporazuma.

Podrška u integracijama

Mustafa je istakao da je važna podrška koju Albanija pruža Kosovu u procesu integracija u međunarodne institucije i poručio da će nastaviti raditi na unapređenju i intenziviranju partnerskih odnosa.

Zajedno s kosovskim premijerom, u posjeti Albaniji boravi i njegov zamjenik i šef kosovske diplomatije Hashim Thaci.

Mustafa se sastao i s albanskim predsjednikom Bujarom Nishanijem, šefom Albanskog parlamenta Ilirom Metom i liderom albanske opozicije Lulzimom Bushom.

Izvor: Agencije