Ramadi: Auto-bombe ubile 20 policajaca

U dva samoubilačka napada auto-bombama na sjedište Iračke savezne policije u blizini Ramadija poginulo je 20 policajaca.

Ofenziva iračke vojske na dijelove tog grada, koji se nalaze pod kontrolom oružane grupe Islamska država Irak i Levant, nije dala očekivane rezultate.

Kada su iračke snage pokrenule operaciju prije tri dana, najavljivali su brzo protjerivanje ISIL-a iz poslednjih uporišta u gradu.

Njihovo napredovanje je zaustavljeno, a pripadnici ISIL-a su se utvrdili u najvećoj gradskoj četvrti, u kojoj je ostalo mnogo civila.

Minirani prilazi naselju

Irački vojni izvori navode da je sada prioritet evakuacija preostalog stanovništva.

Reporter Al Jazeere Imran Khan donosi trenutačnu situaciju u glavnom gradu pokrajine Anbar, na zapadu Iraka.

Ono što su do sada iračke snage uspjele jest izolacija ISIL-a u gradskoj četvrti Sichariyah, u kojoj se utvrdila inastavljaju borbu, javlja Khan.

“Primjetno je da kada ISIL izgubi kontrolu nad nekim teritorijem, samo prebace svoje snage u manja naselja, odakle se mogu uspješno braniti. To im omogućava efektivniju borbu od pokušavanja da zadrže kontrolu nad velikim područjem u gradu Ramadiju. Iračke snage sigurnosti imaju veliki problem ovdje. Mogu napredovati do određene točke samo uz podršku artiljerije i teškog naoružanja.”

Zračni napadi koalicijskih snaga ovdje su gotovo beskorisni, jer još mnogo civila živi u tom području.

Osim toga, ISIL je minirao prilaze naselju, što im omogućava dobru obranu.

Strašne priče civila

Iračka vojska tvrdi da će ući u naselje i da je to samo pitanje vremena.

Kažu kako pokušavaju otvoriti koridor kojim bi civili izašli iz naselja te bili prebačeni dalje u susjedni grad Habbaniju.

To im je bitno ukoliko žele osvojiti naselje.

“Ovdje je jasno vidljiva taktika koju ISIL sve više koristi. Koncentriraju se na manji teritorij, manje gradove i sela koja se nalaze pod njihovom kontrolom, odakle pokreću kontranapade. Bitka za posljednje veliko naselje u Ramadiju traje već 72 sata. Civili koji bježe u obližnji grad prenose strašne priče o životu pod okupacijom ISIL-a”, javlja reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera