Ramljak traži prihvatljivo rješenje za Agrokor

Dogovoren je kredit za Agrokor – u dvostruko manjem iznosu od najavljenog početkom tjedna, pa će 80, umjesto predviđenih 150 milijuna eura, koncernu pozajmiti pet hrvatskih banaka.

Izvanredni povjerenik hrvatske Vlade u tom koncernu, Ante Ramljak nije pristao na uvjete stranih banaka, ali s njima nastavlja razgovore u idućih mjesec dana o novih 300 milijuna eura potrebnih za dugoročniju stabilnost koncerna.

Ramljak je pred novinarima potvrdio kako je postignut načelni dogovor o osiguranju 80 milijuna eura, nužnih za osiguranje likvidnosti, i kako će novac banke isplatiti sutra.

Još jednom je potvrdio da će plaće radnicima, koje trebaju biti isplaćene do petka, biti osigurane iz sredstava tekuće likvidnosti, za koju je rekao da je “bolja nego što je očekivao”.

“Plaće su već osigurane. Nisam se slagao da budu isplaćene iz ovog kredita. Ovaj novac će biti isključivo za dobavljače. Imat ćemo spisak najneophodnijih stvari koje treba poplaćati”, rekao je Ramljak.

Najavio je i novi sastanak s dobavljačima, na kojem će se “razgovarati o načinu rješavanja problema mjenica”.

“Imamo pravac i okvir kako bismo to mogli riješiti i za banke i dobavljače. Taj dug mi priznajemo. Pokušavamo naći prihvatljivo rješenje”, rekao je Ramljak.

Prethodno su hrvatski mediji prenijeli kako je Ramljak odbio kredit od 150 milijuna eura koje su mu nudile ruske banke.

Kasnije je to Ramljak objasnio, rekavši kako “ne odbacuje ruski novac”, ali još nije riješena dokumentacija za takav aranžman.

Hrvatska upoznala EU sa stanjem u Agrokoru

Zakon o izvanrednoj upravi u sistemski važnim kompanijama, takozvani lex Agrokor, preveden je i pregledaju ga stručne službe Europske komisije, potvrđeno je iz hrvatske Vlade.

Hrvatski premijer Andrej Plenković sa sadržajem zakona upoznao je i predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera i ne očekuje nikakve probleme, jer su slične situacije imale i druge države.

Novo, treće snižavanje kreditnog rejtinga Agrokora, koje je prethodno potvrdila bonitetna agencija Moody's, premijer Plenković je ocijenio “refleksnom reakcijom u trenutku u kojem je Vlada u koncern uvela izvanrednu upravu”.

Prvi Ramljakov zadatak, naveo je Plenković, jeste da “snimi dubinsko stanje u kompaniji, pregleda knjige i izvještaje te stabilizira poslovanje”.

Na pitanje kako komentira Ramljakovu izjavu da ne može vjerovati nijednoj brojci iz financijskih izvještaja Agrokora i očekuje li nova iznenađenja kada je riječ o ukupnom dugu koncerna, hrvatski premijer odgovorio je da još ne zna realnu sliku stanja. 

“Kako da ja znam što je realno u kompaniji? Niti sam ja vlasnik, niti ste vi. To će se moći tek u ovoj poziciji u kojoj smo sada. Ja to ne mogu prejudicirati, niti želim. Izvanredni povjerenik ima zadaću da snimi stanje. Kada to bude gotovo – a to se ne može baš u pet minuta sve verificirati – tada ćemo znati više”, rekao je Plenković.

Osude poziva iz Kraša

Na poziv potrošačima predstavnice Kraša Marice Vidaković, jednog od dobavljača Agrokora, da kupuju u Konzumu, otvorenim pismom reagirali su konkurentski trgovinski lanci.

“Podržavamo restrukturiranje i oporavak Agrokora, ali poziv na potrošnju u Konzumu smatramo izrazito diskriminirajućim postupkom kojim nama i ostalim trgovcima u Hrvatskoj ugrožavate ravnopravan položaj na tržištu zajamčen Ustavom.

Sve obaveze prema Krašu, državi i ostalim dobavljačima izvršavamo pravovremeno i u cjelosti. Trebamo li možda prestati plaćati kupljenu robu, pa da pozovete kupce i u naše trgovine”, pitaju iz Udruženja hrvatskih trgovaca NTL i Ultra Grosa.

U obraćanju novinarima, a komentirajući taj slučaj, povjerenik Ramljak je samo kratko rekao “konkurencija uvijek ima pravo da se ljuti”.

Vidaković je kasnije izjavila kako nije uputila poziv za prestanak kupovine u bilo kojem trgovačkom lancu već je njena poruka bila da potrošači s punim povjerenjem mogu nastaviti sa svojim navikama kupovanja, uključujući i Konzumova prodajna mjesta, budući da su dobavljači nastavili isporučivati robu.

Od čestitke mislili da je bomba

Policija je tokom dana ušla u Agrokor, na poziv zbog sumnjivog paketa koji je stigao u sjedište koncerna.

Zapravo je bila riječ o glazbenoj čestitci, naslovljenoj na bivšeg direktora za restrukturiranje koncerna Agrokor, Antonija Alvareza III.

Pošiljka je okarakterizirana kao “paket sumnjiva sadržaja”, pa su pozvani policijski protueksplozijski stručnjaci koji su zaključili da je pošiljka ipak bezopasna.

Ravnateljstvo policije je potvrdilo kako je protueksplozijska ekipa s psom za otkrivanje eksploziva poslana u zagrebačkog sjedište Agrokora, no ubrzo je otkriveno da nije riječ o “paklenoj napravi”.

Izvor: Al Jazeera i agencije