Ramljak u Sarajevu: Usmjerit ćemo se na poslovanje Agrokora u BiH

Ramljak je pojasnio da je sada osigurano finansiranje na nivou grupe Agrokor (Reuters)

Povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak potvrdio je u petak u Sarajevu da će funkcioniranje tvrtki kćeri tog koncerna registriranih u Bosni i Hercegovini u predstojećem razdoblju biti prioritet njegovog djelovanja.

On je istovremeno apelirao na smiren pristup kako bi se izbjegla neosnovana nagađanja o njihovoj sudbini i pronašlo efikasno rješenje za postojeće probleme.

Ramljak se sastao s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem i predsjednikom Vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem, a novinarima je nakon toga rekao da je to nastavak redovnih i konstruktivnih susreta.

“Moj fokus će sada biti situacija u Bosni i Hercegovini. Nije tajna, i ja sam to izjavljivao, kako je nama prioritet stabilizirati situaciju na tržištu Bosne i Hercegovine, s obzirom da tu, ne krijemo, imamo određenih problema s dobavljačima”, rekao je Ramljak.

Rješenje ‘na vidiku’

Pojasnio je da je sada osigurano finansiranje na nivou grupe Agrokor, pa će u narednim sedmicama i mjesecima imati priliku više pažnje posvetiti stanju u Bosni i Hercegovini.

“Siguran sam da ćemo naći pozitivno rješenje za sve”, kazao je Ramljak.

O detaljima na kojima se radi nije želio govoriti, naznačivši tek da je rješenje “na vidiku”.

Najavio je da će iduće sedmice biti održan veliki sastanak s dobavljačima, kao i detaljniji brifinzi za novinare, kako “ne bi bilo šumova u komunikaciji”.

Poteškoća ima, no situacija nije kritična i ne treba razmišljati o otpuštanju velikog broja ljudi, poručio je Ramljak.

Pritom je sve zainteresirane pozvao na strpljenje, dodajući da je potreban smiren pristup kako bi se našlo rješenje najbolje za sve.

Zadržati što više radnih mjesta

Zvizdić je još jednom potvrdio da su u Bosni i Hercegovini itekako zainteresirani za procese vezane za poslovanje Agrokora te da se želi poduzeti sve ne bi li se osigurao nastavak poslovanja firmi iz sastava tog koncerna u Bosni i Hercegovini, uz zadržavanje što većeg broja radnih mjesta.

“Znamo da je pitanje restrukturiranja Agrokora vrlo kompleksno i da će trajati neko vrijeme, no za nas je najvažnije da se pitanje Bosne i Hercegovine vrlo ozbiljno tretira unutar tog procesa”, kazao je novinarima predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Zaključio je kako je ohrabrujuće to što će Ramljak i članovi njegovog tima češće boraviti u Bosni i Hercegovini.

“To nam daje garancije da će ovi procesi biti završeni na način koji će biti maksimalno zadovoljavajući za sve strane i da će se zaštititi interesi i firmi i dobavljača”, rekao je Zvizdić.

Izvor: Agencije