Ramush Haradinaj se vratio u Prištinu

Bivši premijer Kosova se po dolasku u Tiranu obratio novinarima (Al Jazeera)

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj stigao je u Prištinu, nakon što je slovenski Okružni sud u Kranju odlučio vratiti mu pasoš.

Kasno sinoć sletio je prvo u Tiranu, gdje su ga na aerodromu dočekali bliski saradnici i pristalice njegove stranke.

U kratkom obraćanju kritizirao je slovenske i kosovske vlasti zbog načina na koji su reagirali na cijeli slučaj.

Haradinaj je zadržan tri dana u Sloveniji na osnovu potjernice za hapšenje zbog ratnih zločina nad Srbima na Kosovu, koju su raspisale vlasti Srbije prije 11 godina.

“Ako je ovo uredu, ja više ne znam zašto ljudi poštuju zakon. Državna tvorevina Srbija i Crna Gora više ne postoji. Potjernica je izdata 2004. godine, nakon toga održana su dva sudska procesa u Hagu gdje sam proglašen nevinim. Ovo što se desilo ne mogu drugačije da ocijenim osim kao nepravdu i prljavu igru. U isto vrijeme, nepravedna je bila i izjava premijera Mustafe koji je rekao da je ovo urađeno prema zakona. Ako on smatra da je zakonita potjernica izdata od strane Srbije i Crne Gore, neka on ide tamo da živi, jer ona više ne postoji, to nema veze sa zakonom”, kazao je Haradinaj u Tirani.

Verbalna nota

Ambasada Republike Kosovo je Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije ranije uputila verbalnu notu u kojoj kosovska strana izražava zabrinutost i nezadovoljstvo zbog zadržavanja Ramusha Haradinaja u Republici Sloveniji.

Haradinaj je ranije izjavio za Al Jazeeru da je procedura besmislena i nezakonita.

“Interpol nije organizacija jedne nacije. Prolazio sam kroz različite zemlje, koje su članice Interpola, EUROPOL-a, Šengena… Zbog toga je ova cijela procedura i situacija neprihvatljiva”, rekao je Haradinaj.

Izvor: Al Jazeera i agencije