Ranjena 14-godišnja aktivistica u Pakistanu

Yousafzai je dobitnica prve pakistanske Nagrade za mir (EPA)

Naoružani ljudi otvorili su vatru na 14-godišnju aktivisticu za dječija prava u Pakistanu i ranili je, saopćila je policija.

Malala Yousafzai je napadnuta  kada je ulazila u školski autobus u utorak u dolini Swat, bivšem uporištu talibana.

Yousafzai je dobila međunarodna priznanja zbog otkrivanja zločina talibana u dolini Swat u blogu koji je objavljivao BBC.
Yousafzai je prošle godine dobila prvu Nagradu za mir ikad dodijeljenu u Pakistanu, a nominirana je i za Međunarodnu dječiju nagradu za mir 2011.


Malala Yousafzai [EPA]

“Malala je ulazila u svoj školski autobus poslije nastave kada su dva naoružana muškarca otvorila vatru, ranivši nju i jednu njenu prijateljicu”, kazao je lokalni policajac Rasool Shah za AFP.

Ugušena pobuna talibana

Provincijski ministar informacija Mian Iftikhar Hussain potvrdio je vijest o pucnjavi u provincijskoj prijestolnici Mingori i okrivio teroriste za napad.

Yousafzai je upucana u čelo, ali je u stabilnom stanju. Bit će prevezena u bolnicu u Peshawar, saopćio je ljekar Taj Mohammed iz Medicinskog centra Saidu Sharif u Mingori.

Pakistanska vojska ugušila je dvogodišnju pobunu talibana u dolini Swat 2009, nakon što je talibanski vođa Maulana Fazlullah vodio kampanju nasilja i napada na škole za djevojke.

Nakon što je usljed borbi iz Swata izbjeglo dva miliona ljudi, pakistanska vojska preuzela je kontrolu nad dolinom u julu 2009.
Uprkos sporadičnim sukobima, Vlada pokušava podstaći turizam u Swatu.

Ranije je ova provincija bila popularna destinacija za pakistanske i Zapadne turiste, zbog atraktivnih planina, ugodne ljetnje klime i skijališta.

Izvor: Agencije