Raonić pobjedom nad Wawrinkom priredio senzaciju

Stan Wawrinka drugi je teniser od pet najboljih koji su završili nastup na Australian Openu, a Prvi je bio Rafael Nadal. Švicarski teniser Wawrinka je porazom od kanadskog tenisera Miloša Raonića, ostao bez šanse da ponovi uspjeh u Melbourneu od prije dvije godine.

Raonić je igrao odlično u ovom meču koji je slavio rezultatom 6:4,6:3,5:7,4:6 i 6:3.

Miloš Raonić je s pobjedom postao prvi kanadski teniser koji se četiri puta plasirao u četvrtfinale Grand Slama. U prethodna četiri međusobna duela s Wawrinkom, Raonića je redovno gubio, no ovoga puta je pokazao mnogo više.

Snaga i kvalitet

Mada je mogao završiti meč i u trećem setu, ipak je dozvolio Wawrinki da se vrati i učini ga interesantnijim.

No, u petom odlučujućem setu, Raonić je pokazao snagu i kvalitet i najavio da bi ova godina mogla biti njegova. 

”Dojam je dosta dobar, jako sam zadovoljan načinom na koji sam igrao. Uspio sam da iskontrolišem meč nakon što se on vratio i pokušao preokrenuti. Sretan sam zbog prolaska dalje i već razmišljam o svom narednom protivniku”, istakao je Raonić.

Švicarski teniser Stan Wawrinka izjavio je da ga je virus spriječio da pruži bolju partiju protiv Raonića.

Raonić će u polufinalu igrati protiv Francuza Gaela Monfilsa, koji je savladao Andreja Kuznjecova 7:5, 3:6, 6:3, 7:6 (7:4).

Australski teniser Bernard Tomić je dobro namučio drugog nositelja Andyja Murrayja, ali do velikog iznenađenja nije imao snage.

Đoković i Nishikori

Završilo je 6-4, 6-4, 7-6 za Britanca koji se ovom pobjedom sedmu godinu zaredom našao među osmoricom najboljih Melbourneu. U četvrtfinalu će igrati sa Davidom Ferrerom, pobjednikom meča sa Johnom Isnerom.

U preostalim četvrtfinalima se sastaju: Novak Ðoković – Kei Nishikori, Roger Federer – Tomas Berdych, Miloš Raonić – Gael Monfils.

Lijepa priča u konkurenciji teniserki je Murrayjeva zemljakinja Johanna Konta. Postala je prva Britanka od 1983. godine u četvrtfinalu Australian Opena.

Konte se sjajno predstavila protiv 24-te svjetske igračice, Ruskinje Makarove.

Gubitkom prvog seta, izgledi Konteove da napravi čudo, svedeni su na mimimum, no ona je preokretom stigla do četvrtfinala.

Izvor: Al Jazeera i agencije