Rapidno raste količina otpada u svijetu

Svjetska banka napominje da neke siromašne zemlje nemaju ni zakone za zbrinjavanje otpada (Al Jazeera)

Količina otpada u svijetu mogla bi se povećati za 70 posto do 2050. godine, zbog urbanizacije i rasta populacije, a najviše u južnoj Aziji i subsaharskoj Africi, objavila je Svjetska banka.

Zemlje bi mogle imati velikih ekonomskih i ekoloških koristi od boljeg prikupljanja, recikliranja i odlaganja otpada, navodi se u izvještaju, koji procjenjuje da se trećina svjetskog otpada umjesto toga odlaže na otvorenim prostorima i bez ikakve obrade.

“Doista moramo obratiti pažnju na južnu Aziju i subsaharsku Afriku, jer će se do 2050. godine južnoazijski otpad udvostručiti, a onaj subsaharske Afrike utrostručiti”, rekla je Silpa Kaza, stručnjakinja Svjetske banke za urbani razvoj i glavna autorica izvještaja.

Bogate zemlje proizvode trećinu otpada u svijetu, iako imaju samo 16 posto populacije, a četvrtina otpada na istočnu Aziju i pacifičku regiju.

Plastika čini 12 posto ukupne količine

Svjetska banka napominje da neke siromašne zemlje nemaju ni zakone za zbrinjavanje otpada.

Goleme količine otpada pridonose i globalnom zagrijavanju.

Kaza ističe da je jedan od velikih problema osiguravanje primjerenog finansiranja za prikupljanje i odlaganje otpada u gradovima.

Izvještaj navodi da bi povećanje recikliranja i smanjenje potrošnje plastike i bacanja hrane moglo pomoći smanjenju ukupne količine otpada.

Plastika čini 12 posto ukupne količine otpada u svijetu, navodi se u izvještaju.

Izvor: Agencije