Rascjep u Kongresu oko fiskalnih reformi

Predsjednik Barack Obama je dobio utrku za drugi mandat u Bijeloj kući, ali Kongres SAD-a je i dalje podijeljen.

Rascjep je stvoren oko fiskalnih reformi usvojenih u vrijeme administracije predsjednika George W. Busha, koje su u kontekstu sadašnjeg stanja američke ekonomije dobile simboličan naziv “financijska litica“.

Od bitke za  Washington do bitke u Washingtonu.

Pažnja sada prelazi na “fiskalnu liticu”. To je paket ušteda od 600 milijardi dolara, koji podrazumijeva rezanje javne potrošnje i povećanje poreza, koji će stupiti na snagu ukoliko se demokrati i republikanci drugačije ne dogovore do 31. decembra.

Stariji ekonomist kreditne agencije Moody's John Lonski je iskazao zabrinutost: “Ono čega se bojim je ponor. Ponor vrijednosti dionica kako bi se Washington natjerao na rješenje koje će biti prihvatljivo i politički i ekonomski.”

Obama je zadržao Bijelu kuću. Demokrati su zadržali Senat, a republikanci Zastupnički dom.

Nove štednje

Lider Zastupničkog doma John Boehner kaže kako je voljan prihvatiti nove štednje, ali ne podizanjem poreza.

“Ono što je bitno jeste porijeklo dodatnih prihoda i koje reforme s tim dolaze. Dolaze li dodatni prihodi u državnu kasu tako što Vlada uzima veći postotak od plata Amerikanaca, kroz poreze, ili dolazi kao rezultat jačanja ekonomije, čiji je rast potaknut jednostavnijim i poštenijim poreskim nametima za kompanije?”, upitao se Boehner.

U međuvremenu, Senat ne odstupa od stavova demokrata.

Lider Senata Harry Reid je kazao: “Američki građani su nam, kroz kampanju, poslali jasnu poruku, a to je da građani sa svim svojim novcem trebaju doprinesiti još samo malo. Sva istraživanja, sve ankete koje smo uradili, pokazuju da većina Amerikanaca to podržava, uključujući i one najbogatije.”

Ali, vremena i strpljenja je sve manje. Wall Street je pao više od dva posto, što je najveći pad još od ljeta.

Zabrinutost raste i u Washingtonu.

“Mislim da je vrijeme da političari u Kongresu počnu raditi zajedno. Treba prestati s prebacivanjem loptice. Vrijeme je da sjednu za sto, da se dogovore, ujedine Ameriku i da svi krenemo naprijed”, rekao je stanovnik Washingtona Anthony Humphries.

U ovom pristrasnom okruženju krenuti naprijed je lakše reći nego uraditi.

Izvor: Agencije