Rasmussen: Riješiti pitanje vojne imovine

Generalni sekretar NATO-saveza Anders Fogh Rasmussen, u okviru posjete Bosni i Hercegovini, sastao se u četvrtak u Sarajevu s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojšom Radmanovićem i članom Predsjedništva Željkom Komšićem.

Na konferenciji za novinare Rasmussen je ponovo istakao da je Bosna i Hercegovina važan partner NATO-u te zahvalio na doprinosu Bosne i Hercegovine u misiji u Afganistanu.

Kazao je da bi Bosna i Hercegovina imala koristi od članstva u NATO-u, kao što su je imale zemlje centralne i istočne Evrope koje su zabilježile visoki ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta i rast prosperiteta.

“Bosna i Hercegovina može postići isto ukoliko ima volju političkih lidera. Dozvolite mi da vas uvjerim danas da NATO ostaje spreman da pomogne u vašim nastojanjima u provođenju reformi, ali samo Bosna i Hercegovina može provesti reforme koje su neophodne da bi bili postignuti zacrtani ciljevi, od kojih će imati koristi svi narodi u Bosni i Hercegovini”, istakao je Rasmussen, prenosi Anadolija.

Ključ članstva za NATO

Generalni sekretar NATO-a naglasio je kako je taj savez poduzeo prvi korak tako što je garantirao Bosni i Hercegovini članstvo u NATO-u čim ova zemlja riješi pitanje nepokretne vojne imovine, to jest čim se osigura da se ta imovina uknjiži na državu Bosnu i Hercegovinu, navodi Fena.

“To je važno da bi država dobila vlasništvo i imovinu koja je potrebna, a ostalo bi išlo entitetima i općinama, koji bi mogli koristiti te lokacije ili ih prodati”, naglasio je Rasmussen.

Važnije je to, istakao je on, što bi to rješenje pokazalo da se političke odluke u Bosni i Hercegovini i provode, a ne samo donose.

On je dodao da bi pitanje rješavanja vojne imovine bilo znak da svi politički lideri mogu postići dogovor, te da Bosna i Hercegovina može djelovati kao cjelina.

“To je ključno za budućnost bilo koje zemlje i ključ da se ostvari puni potencijal članstva za NATO”, naglasio je Rasmussen.

Korak naprijed

Na konferenciji za novinare nakon sastanka Radmanović je izrazio nadu da će Rasmussenova posjeta značiti korak naprijed za Bosnu i Hercegovinu u cjelini.

“Danas smo imali priliku da sa generalnim sekretarom NATO-saveza razmijenimo mišljenja o dosadašnjoj saradnji Bosne i Hercegovine i NATO-a, koja traje niz godina i koja je prošla više uspješnih faza. Konstatovali smo da se uspješno radi na reformi Oružanih snaga (OS) Bosne i Hertcegovine, da je Bosna i Hercegovina partner NATO-saveza u misijama širom svijeta i to i jeste želja Bosne i Hercegovine da, svjesna onoga kroz šta je prošla, bude garant mira u svijetu gdje god je to potrebno”, kazao je Radmanović.

Tokom susreta bilo je riječi i o dva, kako je rečeno, glavna problema s kojima se suočava Bosna i Hercegovina na putu ka članstvu u NATO-u.

“Konstatovali smo da na putu ka NATO-savezu postoje dva problema, a to je NATO skepticizam koji se javio u dijelu Bosne i Hercegovine, u Republici Srpskoj (RS), a na kome se u budućnosti treba raditi i objašnjavati, te pokušati shvatiti može li se to prevazići. Drugi problem, koji je tehnički zastoj na putu Bosne i Hercegovine ka NATO-u, jeste rješavanje pitanja nepokretne vojne imovine. Uslov NATO-a da primi Bosnu i Hercegovinu u uslovno članstvo je rješavanje pitanja vojne imovine. Na tom putu napredovali smo značajno, lideri političkih partija su prije godinu dana potpisali Sporazum o rješavanju pitanja nepokretne vojne imovine, ali on nije u potpunosti završen. I danas stoji pred liderima i parlamentarcima, jer je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine završilo dio posla, odnosno odredilo 63 lokacije koje su perspektivne”, istakao je Radmanović.

Generalni sekretar NATO-a će se u okviru posjete Bosni i Hercegovini u četvrtak sastati i s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom, predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, liderima političkih stranaka, te predstavnicima Ureda visokog predstavnika (OHR) i Misije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini.

Izvori: Al Jazeera i agencije