Raspad koalicije u Sloveniji

Slovenska stranka Građanska lista, na čijem je čelu predsjednik Parlamenta Gregor Virant, istupila je iz vladajuće koalicije.

Na taj potez odlučila se jer se premijer Janez Janša nije odazvao na ultimatum od prije 10 dana, da odstupi, pokrene glasanje o povjerenju, ili predloži novog mandatara.

Gregor Virant odstupa i s pozicije predsjednika Parlamenta, a dvojica ministara iz redova Građanske liste takođe napuštaju ministarska mjesta.

Prema mišljenju Gregora Viranta, najveći kršilac koalicionog dogovora vladajućih stranaka i glavni odgovorni za njen raspad, ostaje Janez Janša.”Srušio ju je Janez Janša. Jako puno stvari je rekao posljednjih dana. Osim pet riječi koje je morao – odstupam s funkcije predsjednika Vlade”, kazao je Virant.

Masovne demonstracije

Ranije u srijedu je u Ljubljani više od 100.000 zaposlenih u slovenskom javnom sektoru štrajkovalo zbog mjera štednje.


Generalni štrajk u Sloveniji

U Ljubljani se na protestnom skupu ispred zgrade Vlade okupilo nekoliko hiljada ljudi. Prvi put u štrajk je stupio i sindikat zaposlenih u metalnoj i elektroindustriji, koji od Vlade zahtijeva povećanje minimalne osnovice plate.

U ponoć su prestali raditi carinici na graničnim prelazima Slovenije, škole i vrtići su u srijedu uglavnom zatvoreni u svim gradovima, a medicinske sestre će raditi u hitnim slučajevima.

Na državnoj televiziji pročitano je saopćenje podrške štrajku, u kome medijski zaposlenici ističu da su nezadovoljni, između ostalog i zbog miješanja države u uređivačku politiku.

Branimir Štrukelj, predsjednik Konfederacije sindikata, rekao je za Al Jazeeru da se Vlada jako loše ponaša prema radnicima u javnom sektoru.

“Mi se protivimo otpuštanju u vrijeme kada Vlada smanjuje porez na profit preduzeća. Ljudi trebaju biti ispred profita”, kazao je on.

Sve oči uprte su u premijera Janeza Janšu, koga većina građana i sve više političkih partija smatra odgovornim za tešku ekonomsku i političku situaciju.

Janša se oglasio, ali porukom da nema namjeru odstupiti sa vlasti i da su na potezu oni koji su mu prijetili izlaskom iz vladajuće koalicije i obaranjem Vlade.

“Neka oni preduzmu korake koje su najavili i kojima prijete, a ja se nadam da će razum prevladati i da neće rušiti Vladu”, izjavio je on.

Politička kriza


Ivan Čorkalo uživo iz Ljubljane

Ranije u srijedu, državni sekretar u kabinetu premijera, Ljubo Jasnič, iz stranke DeSUS, podnio je ostavku, a priča se da bi se tokom dana trebala povući i dva ministra iz redova te stranke, uključujući ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, rekao je reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo, koji se javio iz Ljubljane.

On je kazao kako “sve vodi ka prijevremenim izborima”.

Virant je prije 10 dana dao Janši rok da se do 23. januara povuče sa vlasti ili da Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) predloži novog kandidata za novog premijera, ako želi da Građanska lista ostane u koaliciji. Taj rok je istekao u ponoć.

U utorak navečer je iza zatvorenih vrata održan sastanak Janše sa čelnicima ostale četiri stranke vladajuće koalicije.

Politička kriza u Sloveniji je kulminirala poslije objavljivanja izvještaja Komisije za borbu protiv korupcije, koja je prije dvije sedmice optužila Janšu i čelnika opozicije, ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovća, za kršenje zakona koji se odnosi na borbu protiv korupcije i integritet državnih funkcionera, jer nisu transparentno prijavljivali stvarno stanje svojih računa i imovine.

Predsjednik Komisije Goran Klemenčič objavio je tada da premijer nije prijavio više od 200.000 eura, a Janković čak 2,4 miliona eura.

Izvori: Al Jazeera i agencije