Raspisana potjernica za Branimirom Glavašem

Glavaš je do sada odslužio tri petine zatvorske kazne (EPA)

Županijski sud u Zagrebu raspisao je tjeralicu za Branimirom Glavašem, kojem je ukinuta pravomoćna presuda temeljem koje zbog ratnog zločina služi zatvorsku kaznu u Bosni i Hercegovini te naloženo novo suđenje.

To znači da će Glavaš, stupi li na hrvatski teritorij nakon puštanja iz mostarskog zatvora, biti uhićen jer je protiv njega sada na snazi nepravomoćna presuda temeljem koje mu je ranije određen pritvor.

Ustavni sud je prethodno zaključio da je Glavaševa žalba na presudu za ratne zločine djelomično osnovana i naložio Vrhovnom sudu da preispita jesu li u postupku protiv Glavaša povrijeđene odredbe Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Nekadašnji visoki dužnosnik Hrvatske demokratske zajednice, koju je kasnije napustio, osuđen je za umiješanost u ubojstva srpskih civila u Osijeku 1991. i 1992. godine.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić izjavio je novinarima da je tjeralica raspisana jer je Ustavni sud stavio izvan snage pravomoćnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš osuđen na zatvorsku kaznu od osam godina.

S obzirom da Glavaš u Mostaru služi kaznu temeljem pravomoćne presude koja je ukinuta očekuje se da će uskoro biti pušten na slobodu.

Devčić međutim kaže da nemaju o tome službenu informaciju.

Glasnogovornik Devčić također kaže da Glavaš, ako hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova raspiše međunarodnu tjeralicu, teoretski može biti uhićen i u BiH, no od ekstradicije ga štiti dvostruko državljanstvo.

Nepravomoćnom presudom Glavaš je osuđen na 10 godina, a prema zakonu se pritvor određuje za kazne dulje od pet godina.

Možda već danas na slobodi

Branimir Glavaš kojem je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda temeljem koje zbog ratnog zločina izdržava zatvorsku kaznu u Mostaru, prema očekivanju njegovog odvjetnika Dražena Matijevića, mogao bi danas biti pušten na slobodu.

Matijević je agenciji HINA izjavio da ima informacije po kojima je Ministarstvo pravde BiH primilo od hrvatskog Ministarstva pravosuđa odluku Ustavnog suda kojom se ukida presuda Vrhovnog suda protiv Branimira Glavaša.

Odvjetnik očekuje očitovanje u najkraćem roku, što znači da bi Glavaš danas mogao biti pušten iz mostarskog zatvora jer odluka hrvatskog suda više nije pravomoćna.

Matijević je rekao da ne savjetuje Glavašu povratak u Hrvatsku, dok njegov odvjetnički tim od hrvatskog provosuđa ne dobije jasna tumačenja o tome postoje li ikakve zapreke za njegov slobodni povratak.

“Nažalost, sve je moguće, tim više što od početka postupka upozoravam da se radilo o politički montiranom procesu protiv Glavaša, koji nevin služi zatvorsku kaznu”, smatra Matijević.

Hrvatska obavijestila BiH

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa obavijestilo je prethodno pravosudna tijela Bosne i Hercegovine o ukidanju pravomoćne presude Branimiru Glavašu, čime se otvara mogućnosti da on izađe na slobodu.

U Ministarstvu pravosuđa agenciji HINA su potvrdili da su u srijedu od zagrebačkog Županijskog suda zaprimili odluku Ustavnog suda i dopis u kojem ih obavještava da osuđujuća presuda Glavašu nije pravomoćna.

Ministarstvo je o tome odmah izvijestilo nadležna pravosudna tijela Bosne i Hercegovine, u kojoj Glavaš služi zatvorsku kaznu.

Glavaš kaznu služi po pravomoćnoj presudi koju je Ustavni sud ukinuo u ponedjeljak 12. siječnja i njegovi odvjetnici očekuju da se do pravomoćnosti pusti na slobodu.

Ustavni sud ukinuo je presudu Branimiru Glavašu u slučajevima “garaža” i “selotejp” u kojima je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdio osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Nakon što je kaznu od osam godina zatvora potvrdilo i pravosuđe susjedne BiH, gdje je odlučio odslužiti zatvor, Glavaš je do sada odslužio tri petine zatvorske kazne čime je stekao pravo na izvanzatvorske pogodnosti koje je, po pisanju medija, počeo koristiti prošlog vikenda pa u ćeliju dolazi samo prespavati.

Izvor: Agencije