Rasplamsale se borbe u Siriji

Nakon što su bez rezultata okončani sirijski mirovni pregovori u Ženevi, borbe u Siriji su se rasplamsale. Opozicioni borci, ali i snage predsjednika Bashara al-Assada, čini se, vjeruju kako kraj sukoba može doći samo vojnom pobjedom.

Na planinama sjeverno od Damaska, koje su pod kontrolom opozicionih boraca, Vladine snage spremaju se krenuti u kontraofanzivu. U videu koji se pojavio na društvenim mrežama, čiju autentičnost nije moguće potvrditi, pripadnici Slobodne sirijske vojske objašnjavaju da brane položaj i uništavaju oklopno Vladino vozilo.

Snage privržene Assadu aktivne su i na nebu, a njihovi borbeni avioni djeluju iznad Halepa. I pod vatrom su. U gradu opozicioni borci napadaju kasarnu Vladinih trupa.

U međuvremenu stižu novi podaci o stradalima – civilima, Vladinim, ali i opozicionim vojnicima, koji koriste tunele za vojne udare. U provinciji Idlib je vođa sirijske opozicije Ahmad al-Jarba, koga podržavaju zapadne zemlje, posjetio borce Slobodne sirijske vojske.

Milioni raseljenih

“Ovdje smo na liniji fronta kako bismo sagledali situaciju. Vidimo trupe kriminalnog režima. Nadamo se da ćemo u narednom periodu osloboditi Siriju, koja 40 godina grca pod koruptivnim režimom. Rekao sam u Ženevi – ako to možemo uraditi politički, dobrodošao je potez; ako ne možemo, imamo drugu opciju”, najavljuje Al-Jarba.

Na pobjedu na ratnom polju računa i zvanični Damask, a njihovi aktivisti javljaju da napadaju dijelove Homsa koje drže opozicioni borci. Do izbjeglica u susjednom Jordanu stižu zabrinjavajuće vijesti. Prekida borbi nema.

“Rušenje se nastavlja. Homs je razrušen, a to prijeti i Damasku. Šta je još ostalo? Ljudi moraju iz svojih kuća. Sve poprima razmjere uništenja”, žali se Abu Alaa, izbjeglica iz Sirije.

Dok Siriju zahvata novi val ratnih okršaja, statistika govori kako je u dosadašnjim sukobima poginulo najmanje 130.000 osoba, dok su milioni raseljeni.

Kerry osudio režim

Američki državni sekretar John Kerry osudio je u nedjelju Assadov režim, za koji kaže da je svojim djelovanjem doveo do neuspjeha pregovora u Ženevi između opozicije i predstavnika Damaska.

“Niko nije iznenađen što su pregovori bili teški, ali svima mora biti jasno da je Assadov režim opstrukcijom pregovore dodatno otežao”, naveo je Kerry u saopćenju.

On je pohvalio opoziciju kao “hrabru i ozbiljnu” u tim pregovorima, koji ipak nisu doveli ni do kakvog napretka.

U slabo prikrivenoj aluziji na Rusiju, Kerry je pozvao “one koji pružaju podršku režimu da izvrše pritisak na Damask da okonča svoju nepomirljivost u pregovorima i svoje brutalne metode na terenu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije