Rasplamsali se sukobi oko Nagorno-Karabakha

Armenija je okrivila Azerbejdžan za najnovije krvoproliće (AFP)

Najmanje 15 ljudi poginulo je u sukobima azerbejdžanskih vojnika i armenskih snaga koje kontroliraju regiju Nagorno-Karabakh, otcijepljenu enklavu Azerbejdžana, potvrdili su zvaničnici.

Ranije je javljeno da je u sukobima posljednjih dana poginulo najmanje deset ljudi.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je u subotu da su poginula četiri njihova vojnika u sukobima na liniji razdvajanja Azerbejdžana i Nagorno-Karabakha, dok su pripadnici armenskih snaga tome dodali da je poginuo i jedan njihov vojnik.

Armenija je okrivila Azerbejdžan za najnovije krvoproliće.

“Takvo ponašanje snaga Azerbejdžana u suprotnosti je s logikom dolaska do rješenja putem pregovora i moglo bi voditi širim vojnim akcijama”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Armenije.

Zabrinutost Rusije i SAD-a

Ovi sukobi ukazuju na opasnost od širenja nasilja na jugu Kavkaza, odakle se prebacuju nafta i plin iz regije Kaspijskog mora u pravcu Evrope.

U međuvremenu su Moskva i Washington izrazili zabrinutost zbog narastajućih tenzija oko Nagorno-Karabakha.

Rusija je nove sukobe nazvala “ozbiljnim kršenjem sporazuma o primirju” i poručila kako je “dalja eskalacija neprihvatljiva”.

SAD je, također, obnovio apel upućen predsjednicima Armenije i Azerbejdžana da održe pregovore.

“Odmazde i dalje nasilje samo će otežati nalaženje mirnog rješenja”, rekla je predstavnica za medije State Departmenta Marie Harf.

Armenija i Azerbejdžan su u dugogodišnjem konfliktu zbog te većinski armenske regije unutar Azerbejdžana, koji je de facto nezavisan, podsjeća AFP.

Izvor: Agencije