Rasprava o spornom zakonu o javnom redu i miru

U Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska u toku je sjednica parlamentarnog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju o prijedlogu zakona o javnom  redu i miru, koji je izazvao brojne reakcije, jer predlaže kažnjavanje neprikladnog ponašanja i na društvenim mrežama.

Na današnjoj sjednici članovi Odbora bi se trebali izjasniti o izjavi o usklađenosti ovog prijedloga zakona s pravnom stečevinom Evropske unije, nakon čega će se naći pred poslanicima na sjednici Narodne skupštine RS-a u utorak.

Prijedlog zakona o javnom redu i miru Vlade RS-a izazvao je niz oštrih reakcija u domaćoj i međunarodnoj javnosti, zbog činjenice da se pod javnim prostorom u kojem se može počiniti prekršaj tretiraju i društvene mreže.

Iz tih razloga upućeni su i brojni zahtjevi da prijedlog bude povučen iz parlamentarne procedure.

Brojne nejasnoće

Pojedini članovi Odbora za EU integracije i regionalnu saradnju prije početka sjednice ocijenili su da će se zakon, što se njih tiče, naći pred poslanicima na sjednici Narodne skupštine RS-a, jer Odbor neće odlučivati može li zakon biti razmatran, već samo da li je usklađen sa zakonodavstvom EU-a, prenosi Anadolija.

Sjednici, osim članova Odbora, prisustvuju i predstavnici nevladinog sektora te brojni novinari, koji su se odazvali pozivu Kluba novinara Banja Luka i Udruženja BH novinari kako bi izvršili dodatni pritisak na parlamentarce s ciljem da se prijedlog zakona povuče iz procedure.

Udruženja novinara upozorila su da je mnogo nejasnoća u vezi s ovim zakonom, a postavlja se pitanje kako bi ga vlast u RS-u provodila.

Nejasan je, također, pojam “remećenje javnog reda”, čija je definicija važna, jer postoji mogućnost da se njegovim nedefiniranjem ograniči sloboda izražavanja.

Izvor: Agencije