Raspušten grčki parlament, izbori 20. septembra

Thanou je sinoć položila zakletvu i preuzela dužnost od premijera Alexisa Tsiprasa koji je prošle sedmice podnio ostavku (AP)

Grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos potpisao je dekret o raspuštanju parlamenta i održavanju vanrednih izbora, 20. septembra, javila je grčka novinska agencija ANA.

Pozivajući se na neimenovane izbore, ANA navodi da je dekretom predviđeno da će zasjedanje parlamenta u novom sazivu biti održano 1. oktobra.

Ovu vest je agenciji Reuters potvrdio i neimenovani zvaničnik grčkog predsjedništva.

Grčka premijerka i predsjednica Vrhovnog suda Vassiliki Thanou imenovala je ranije danas članove prelazne Vlade Grčke, čiji se građani spremaju za prijevremene izbore sljedećeg mjeseca, već treće izbore od početka godine.

Thanou (65) je sinoć položila zakletvu i preuzela dužnost od premijera Alexisa Tsiprasa koji je prošle sedmice podnio ostavku, samo sedam mjeseci od početka četverogodišnjeg mandata, prenijela je agencija AP.

Novi ministri

Mjesto ministra finansija u prelaznoj grčkoj Vladi je dodijeljeno Giorgosu Houliarakisu, akademiku koji je bio član grčkog pregovaračkog tima na sastancima sa kreditorima, dok je popularna pop pjevačica Alkistis Protopsalti imenovana ministricom turizma.

Rezultati danas objavljene prve značajnije ankete poslije Tsiprasove ostavke pokazuju da će na predstojećim izborima Koalicija radikalnih lijevih snaga (Syriza) bivšeg premijera imati poziciju najjače partije, ali većina birača smatra da je on donio pogrešnu odluku tražeći novi mandat.

Syrizu je na skorim izborima spremno podržati 23 posto anketiranih, navodi se u istraživanju javnog mnijenja kompanije ProRata.

Na drugom mjestu je konzervativna Nova demokratija (ND) sa 19,5 posto povjerenja birača, dok su po popularnosti iza nje ultradesna Zlatna zora sa naklonošću 6,5 procenata birača, te Komunistička partija Grčke, koju bi podržalo pet posto glasača.

Za Svegrčki socijalistički pokret (PASOK) glasalo bi 4,5 za Potami četiri, a za novoformirano Narodno jedinstvo, koje se otcijepilo od Tsiprasa, 3,5 posto od ukupno 1.000 anketiranih.

Raniji pokušaji formiranja vlade

Mogući partneri Syrize – Nezavisni Grci, po anketi, neće prijeći cenzus od tri posto potreban za ulazak u parlament, jer su dobili tek dva posto povjerenja.

Prema tom istraživanju, 64 posto Grka vjeruje da je Tsipras pogriješio tražeći novi mandat, dok četiri posto više smatra da Grčka treba ostati u zoni eura po svaku cijenu, čak iako to podrazumijeva dalje restriktivne mjere, prenosi Reuters.

Tsipras je podnio ostavku 20. augusta, nakon čega je predsjednik Prokopis Pavlopoulos – kako je predviđeno Ustavom, trodnevni mandat za formiranje Vlade povjerio liderima ND Vangelisu Meimarakisu i Narodnog jedinstva Panagiotisu Lafazanisu, ali se oni nisu uspjeli dogovoriti sa drugim strankama o formiranju Vlade.

Nije uspio ni naknadni pokušaj Pavlopoulosa da formira vladu nacionalnog jedinstva, zbog čega je mjesto vršioca dužnosti predsjednika Vlade do prijevremenih parlamentarnih izbora povjereno predsjednici Vrhovnog suda Thanou, prvoj ženi na mjestu premijera u Grčkoj.

Po Ustavu, predsjedniku jednog od tri najviša suda u Grčkoj povjerava se mandat za vođenje prijelazne vlade, a čelna mjesta dva suda bila su upražnjena, izvijestila je agencija ANA.

Izvor: Agencije