Raspuštena borbena grupa Hazim

Programi međunarodne koalicije da obuče, kako ih nazivaju, umjerene sirijske pobunjenike ne teku prema planu. Pokret Hazim, prva pobunjenička grupa izabrana za obuku, raspušten je nakon višednevnih sukoba s Frontom Al-Nusra, grupom povezanom s Al-Kaidom.

Pokret Hazim izgubio je veliki broj boraca na frontu i sada je službeno raspušten. No, ove sirijske pobunjenike nisu ubili vojnici odani sirijskom režimu. Izgubili su život u borbama protiv Fronta Al-Nusra, grupe povezane s Al-Kaidom, u pokrajini Halep na zapadu Sirije.

Prije nekoliko dana, Al-Nusra je objavila otvoreni rat pokretu, optužujući ga za otmice i ubistva njihovih boraca. Iz pokreta Hazim, koji su podržavale Sjedinjene Američke Države, optužbe poriču, ali ipak su se odlučili za raspuštanje.

Neprijatelji zbog veza

Njihov glasnogovornik u saopćenju je naveo da je sirijska vojska proteklih dana počela napredovati na nekoliko frontova zbog unutrašnjih sukoba opozicije.

„Sve dok Hazim postoji, bit će meta Al-Nusre i odvlačiti pažnju opozicije“, izjavio je.

Borbe u Halepu nisu prvi problemi s Al-Nusrom. Prije nekoliko mjeseci, protjerali su pokret Hazim iz susjedne pokrajine Idlib.

Sjedište Hazima je na sjeveru Sirije, području pod kontrolom pobunjenika. Bili su prva grupa koja je od SAD-a dobila sofisticirano oružje.

Ali veze sa Zapadom donijele su joj neprijatelje na terenu, navodi Zeina Khodr, novinarka Al Jazeere koja se javila iz Bejruta.

„Činjenica da Hazim više ne postoji udarac je za američke planove obučavanja i naoružavanja pobunjeničkih brigada. Ali to nije jedina prepreka s kojom se Obamina administracija suočava. Amerikanci pokušavaju uvjeriti pobunjenike da bi se snage, koje bi obučili, trebale boriti protiv grupe Islamska država Irak i Levant. Ali opozicija smatra da bi prioritet trebala biti borba protiv sirijske vlade“, kazala je.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera