Rast japanske ekonomije šest posto

Zbog teške havarije u elektrani Fukushima povećane su teškoće poslovnog sektora i domaćinstava (EPA)

Japanska ekonomija je u trećem kvartalu ostvarila rast od 6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, oporavivši se poslije katastrofalnog zemljotresa od 11. marta i tcunamija, saopćila je vlada Japana.

Ne očekuje se, međutim, da taj jak rast bude održiv, s obzirom na negativan utjecaj dužničke krize u eurozoni, prenosi AP.

Rast u trećem kvartalu je prva ekspanzija japanskog bruto društvenog proizvoda (BDP) za četiri kvartala i u skladu je s očekivanjima tržišta, prenijela je novinska agencija Kjodo, podsjećajući da su njihova istraživanja predviđala rast od 6,2 posto na godišnjem nivou.

Zemljotres i tsunami, koji su u martu pogodili tu treću po veličini ekonomiju na svijetu, uništili su i oštetili mnoge fabrike na sjeveroistoku Japana, izazvavši veliku nestašicu dijelova za industrijske proizvođače širom te zemlje, uključujući proizvođače automobila.

Tsunami je teško oštetio nuklearnu elektranu Fukushima i time izazvao nestašicu električne struje, čime su povećane teškoće poslovnog sektora i domaćinstava.

Japan je od tada postepeno obnavljao fabrike time i pomogao oporavak ekonomije, uprkos prijetnjama koje pričinjavaju finansijska kriza u eurozoni, usporavanje svjetske ekonomije i jak japanski jen.

Japanski BDP, koji je mjerilo vrijednosti ukupne proizvodnje robe i usluga, u trećem kvartalu je povećan 1,5 oosto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Potrošački izdaci, koji učestvuju s oko 60 posto u japanskoj ekonomiji, povećani su u posmatranom periodu 1 posto u odnosu na drugi kvartal, dok su kapitalne investicije kompanija istovremeno porasle 1,1 posto.

Izvor: Agencije