Rast mobinga na radnom mjestu u BiH

U Bosni i Hercegovini zabilježen je trend rasta mobinga – zlostavljanja na radnom mjestu, ali i smanjenje diskriminacije po nacionalnoj osnovi.

Zakon o zabrani diskriminacije često krše institucije države, a građani o načinima zaštite svojih prava još ne znaju dovoljno, podaci su prvog izvještaja o pojavama diskriminacije u BiH, nakon usvajanja zakona 2009. godine.

Kako je izvijestio reporter Al Jazeere Aldin Arnautović, statistike pokazuju porast broja žalbi, i to za 40 procenata.

Najviše žalbi zabilježeno je u Sarajevu (81), Banjaluci (77) i Brčkom (23).

“Ja osobno mislim da je najgore tamo gdje se građani uopće ne smiju prijaviti. Oni ne žele ili se boje sankcija i posljedica ukoliko uopće prijave da su bili žrtva diskriminacije“, kazala je Nives Jukić, ombudsman za ljudska prava BiH.

Irina Lovrić je nedavno za Al Jazeeru kazala kako je zlostavljana na radnom mjestu nakon što je u državnoj instituciji u kojoj radi prijavila nezakonitosti.
“Dvadeset mjeseci nisam ništa radila. Kolege nisu smjele komunicirati sa mnom. Sjedila sam za potpuno praznim stolom. I sva dokumentacija i sredstva za rad koju sam dužila bila mi je oduzeta“, rekla je Lovrić.

Kada se diskriminacija prijavi, slijedi procedura utvrđivanja istine.

Ukoliko se diskriminacija potvrdi, ombudsmani izdaju preporuke. Za nepoštivanje preporuka predviđeno je 5.000 eura kazne. Uprkos tome, skoro polovina preporuka iz prošle godine nije ispoštovana.

Međutim, ombdusman za ljudska prava Jasminka Džumhur kaže kako je postignut određeni napredak u protekloj godini u kontaktu s kršiteljima, „da se više respektuje institucija ombudsmana, ali to nije na zadovoljavajućem nivou.”

Ombudsmani naglašavaju nedostatak znanja o ovoj instituciji za zaštitu ljudskih prava. Na uzorku od 1.600 gradjana iz 17 gradova procijenjeno je da sedam od 10 gradjana ne zna šta je ombudsman i koja je njihova svrha.

” Učinili smo nešto, ali nismo učini dovoljno. Potrebna su sredstva i potrebni su kvalitetni kadrovi. Ali prvenstveno sredstva”, kazao je ombudsman za ljudska prava Ljubomir Sandić.

Izvor: Al Jazeera