Rast nezaposlenosti u eurozoni i u 2014.

Stručnjaci agencije Standard & Poor's smatraju da u eurozoni samo Njemačka ima privredni rast dovoljan za smanjenje nezaposlenosti (AP)

Stopa nezaposlenosti u eurozoni će u ovoj godini rasti, jer će privredni rast biti nedovoljan, a vlade zemalja zajedničke evropske monete će morati krojiti ekonomsku politiku u skladu s makroekonomskim promjenama u svijetu, ocijenila je bonitetna agencija Standard & Poor's.

Nezaposlenost će u ovoj godini rasti i u Francuskoj, ocijenila je agencija, jer će bruto društveni proizvod Francuske za 2014. godinu porasti za svega 0,5 posto, prenio je AFP.

“Svjedoci smo pomjeranja privrednog rasta iz zemalja u usponu ka razvijenim zemljama, posebno ka Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji”, objasnio je Jean-Michel Six, glavni ekonomista S&P-a za Evropu, potkrepljujući to činjenicom da se priliv kapitala premješta upravo u razvijene zemlje, prenosi Tanjug.

Ovakva promjena, praćena usporenim rastom u Kini, odrazit će se na njen ovogodišnji privredni rast, koji će biti osrednji, smatraju analitičari S&P.

Privredni rast

Agencija predviđa da će privredni rast u SAD-u u ovoj godini biti tri posto.

“Razduživanje privatnog sektora je daleko bolje u SAD-u nego u Evropi, američka monetarna politika i realna ekonomija su mnogo efikasnije nego u Evropskoj uniji, SAD počinje izlaziti iz krize s boljom konkurentnom strukturom, što treba biti važna poruka za evropske ekonomije i preduzeća”, istakao je Six.

Francuska teško da će biti u koraku s ritmom ekonomskog oporavka susjednih zemalja.

Agencija navodi da Francuska nije uspjela smanjiti trgovinski deficit s Njemačkom još od 2009. godine, dok je ostalim zemljama EU-a to pošlo za rukom.

“Ovogodišnji ritam privrednog rasta u Francuskoj bit će nedovoljan da bi se značajno smanjila stopa nezaposlenosti, a to će biti slučaj i s ostalim zemljama eurozone, izuzev Njemačke”, zaključio je ekonomista S&P-a.

Izvor: Agencije