Rast prihoda klubova u evropskoj ‘petici’

Čak i najslabiji engleski klubovi imaju veću posjećenost od italijanskih derbija (Reuters)

Klubovi iz pet najjačih evropskih liga u sezoni 2010/2011. imali su ukupne prihode od 16,9 milijardi eura, što je povećanje od četiri posto u odnosu na sezonu ranije.

U tradicionalnom izvještaju koji objavljuje konsultantsko-revizorska kuća Deloitte, uzeti su u obzir klubovi iz Engleske, Španije, Italije, Njemačke i Francuske.

“Iako je ovaj rast sporiji od prosjeka u protekloj deceniji (sedam posto), on ipak predstavlja solidan učinak, s obzirom na izazove sa kojima se suočava privreda u cjelini. Iz novih ugovora Premier lige i Serije A o pravima na emitiranje koji su stupili na snagu u sezoni 2010/11. posebno se vidi da vrhunski nogomet i dalje privlači gledaoce”, objasnio je Dan Jones iz Deloittea.

Kada se pojedinačno gledaju najjače evropske lige, prvo mjesto i dalje pripada Engleskoj.

Klubovi Premier lige su u sezoni 2010/2011. ostvarili prihode od 2,5 milijardi eura, a slijede Bundesligaši sa sumom od 1,74 milijarde eura.

“Bundesliga ima najveću prosječnu posjećenost utakmica u evropskom nogometu (42.100), što joj je, zajedno sa rastom komercijalnih prihoda od najveće evropske privrede, pomoglo da zadrži drugo mjesto po prihodima”, kazao je Jones.

Španska Primera je na trećem mjestu sa ukupnim prihodima klubova od 1,71 milijardu eura. Španci su zabilježili porast prihoda od prodaje prava na emitiranje prenosa mečeva, a došlo je da manjeg pada kada je u pitanju prodaja ulaznica.

Zbirni rast prihoda maskira polariziranost lige – Real Madrid i Barcelona su zajedno ostvarili rast prihoda za 93 milijarde eura (11 posto), dok je ostalih 18 klubova pretrpjelo pad prihoda za ukupno 19 milijardi eura (dva posto).

Prihodi u italijanskoj Seriji A u sezoni 2010/11. iznose 1,55 milijardi eura. Povratak na kolektivnu prodaju prava na emitiranje utakmica Serije A osigurao je veće prihode i doprinio njihovoj ravnomjernijoj raspodjeli između klubova.

Premiership najisplativiji

Francuski prvoligaši su imali prihod od 1,04 milijarde eura i to je pad za tri posto. Pad je posljedica slabijeg učinka francuskih klubova u Ligi prvaka.

“Iako stopa rasta varira od lige do lige i od kluba do kluba, ta suštinska sposobnost sporta da zainteresira i privuče publiku ostaje jedna od njegovih najvećih prednosti. Neke lige i klubovi u Francuskoj, Italiji i Španiji, sreću se sa velikim izazovima u tome kako da gledaocima ponude ljepše iskustvo na utakmici, a za dugoročno povećavanje prihoda od prodaje karata i iz komercijalnih izvora potrebno je da brže realiziraju planove ili da završe započete projekte”, objasnio je Jones.

Fond zarada u pet najvećih liga u sezoni 2010/11. porastao je za više od 100 milijardi eura (dva posto) i premašio 5,6 milijardi eura.

Kao i prihodi, zarade su 2010/11. godine najbrže su rasle u klubovima Premier lige i dostigle 1,771 milijardu eura, dok su u klubovima Primere i Bundeslige troškovi zarada porasli za četiri posto i dostigli 1,005 milijardi, odnosno 929 miliona eura.

Troškovi zarada u francuskoj Prvoj ligi (777 miliona eura) ostali su nepromijenjeni, a klubovi Serije A su smanjili troškove zarada za 24 miliona eura (dva posto) na 1,157 milijardi eura.

Izvor: Agencije