Rast prodaje novih automobila u Francuskoj

Renaultova prodaja porasla je za 5,8 posto, a potaknuo ju je model Captur (EPA)

Prodaja novih automobila u Francuskoj porasla je u oktobru drugi mjesec zaredom, pri čemu su domaći proizvođači PSA Peugeot Citroen i Renault uspjeli vratiti dio tržišta koji im je svojevremeno oteo njemački Volkswagen, pokazuju u ponedjeljak objavljeni industrijski podaci.

U ovoj evropskoj državi je u prošlom mjesecu registrirano 2,6 posto više novih automobila nego u istom mjesecu lani, ukupno 166.515 novih vozila, objavila je u saopćenju francuska udruga autoindustrije CCFA.

Time je nastavljen rast iz prethodnog mjeseca, kada je broj registriranih automobila na godišnjem nivou uvećan za 3,6 posto.

Peugeot je povećao prodaju za 4,1 posto, zahvaljujući između ostalog i novijim modelima, kao što je kompakt 208 i mini terenac 2008. Renaultova prodaja porasla je za 5,8 posto, a potaknuo ju je model slične veličine Captur.

Pad prodaje Volkswagena

Francuska automobilska industrija važan je dio francuske privrede, a u protekle dvije godine ukupni udio Renaulta i Peugeota u domaćem tržištu smanjio se za 2,6 posto, na 53,6 posto u razdoblju od januara do oktobra.

Preoteli su im ga konkurenti poput Volkswagena i Hyundaija i to u uvjetima smanjene potražnje.

Volkswagen je, pak, u listopadu zabilježio pad prodaje za 3,6 posto, pokazuju podaci CCFA.

Hyundai i Kia zajedno su povećali prodaju za 5,8 posto, a za petama im je i Toyota, s rastom prodaje od 5,2 posto.

Porasla je i prodaja General Motorsa za 9,4 posto, zahvaljujući skoku prodaje brenda Chevrolet.

Izvor: Agencije