Rast vojnih aktivnosti širom svijeta

Pojačane vojne aktivnosti, posredno i neposredno, povezane sa krizom u Ukrajini bilježe se širom svijeta.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk najavio je da je cilj te zemlje da napravi vojsku dovoljno jaku da se suprotstavi ruskoj agresiji.

Ruski bombarderi patrolirat će Meksičkim zaljevom, a Švedska tvrdi da ima dokaze o upadu strane podmornice u njene teritorijalne vode prošlog mjeseca.

Jacenjuk je pozvao sve političke stranke da, kako je rekao, ispune svetu dužnost prema zemlji i što prije formiraju vladajuću koaliciju, prije svega zbog  ruske prijetnje.

“Zadatak broj jedan je nacionalna odbrana i sigurnost, reforma ukrajinske vojske i odbranbene vojne industrije. Moramo da imamo novo oružje, novi sistem upravljanja vojskom, novu logistiku za ukrajinsku vojsku, koja će biti u stanju da zaustavi rusku vojnu agresiju i odbrani građane Ukrajine”, rekao je Jacenjuk.

Švedska tvrdi da ima dokaze da je u oktobru u njenim teritorijalnim vodama nedaleko od Štokholma, bez dozvole i ilegalno plovila podmornica. General Sverker Goranson kaže da vojska ipak nije uspjela da identificira o čijoj se podmornici radi. Taj incident izazvao je najveću mobilizaciju švedske vojske od kraja Hladnog rata.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da će ta zemlja povećati broj letova u patrolnim misijama širom sveta, od Artičkog okeana do Meksičkog zaljeva.

Vijest dolazi nakon tvrdnje generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenbergaa, da Rusija na istok Ukrajine šalje ljudstvo i teško naoružanje.

Šojgu je najavio da će Rusija pojačati i svoje snage raspoređene na Krimu.

Reagiranje SAD-a

U reagiranju State Departmenta saopćeno je da Rusija ima pravo da vježba svoje trupe ali da pri tome mora da poštuje međunarodno pravo.

Jen Psaki, glasnogovornica State Departmenta, rekla je: “Primijetili smo povećan broj letova blizu Sjeverne Amerike u posljednjih nekoliko mjeseci. Svaka takva aktivnost mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i uz poštovanje prava drugih zemalja, kao i sigurnost njihovih aviona i brodova. Nismo  primijetili da je sigurnosna situacija na Karibima i Meksičkom zaljevu, takva da reagiraju ovako.”

Vojni analitičar Alexander Golts tvrdi da Amerika kao odgovor na ruske avione u Meksičkom zaljevu neće slati svoje avione da patroliraju blizu ruske granice.

“Vjerujem, ipak, da će Amerikanci poslati svoje lovce kako bi pokazali da mogu presresti ove ruske bombardere bilo kada, kada oni to žele”, ocijenio je Golts.

Golts smatra da se svijet kreće ka novom Hladnom ratu, ali da je Rusija daleko od snage kakvu je imao Sovjetski savez.

On je kazao: “Rusija nema resurse. Njene mogućnosti su limitirane. Nema saveznika, nema finasijske moći, čak ni industrijske snage koju je imao Sovjetski savez. Sve što Rusija ima je nuklearna moć.”

Sa ili bez saveznika, sa limitiranim mogućnostima, tek misija OSCE-a zabilježila je i danas kolonu oklopnih vozila na teritoriji istoka Ukrajine, za koju tvrdi da je ušla sa ruske teritorije.

Izvor: Al Jazeera