Raste broj zaraženih HIV-om u Ukrajini

Na istoku Ukrajine vodi se još jedna bitka – ona za lijekove. Ljekari i humanitarne organizacije u Donjecku upozoravaju da, zbog smanjenja zaliha metadona, ovisnici ne dobivaju adekvatnu pomoć. U porastu nije samo broj ovisnika, jer zbog dijeljenja igala raste i broj zaraženih HIV-om.

Ukrajina je već zemlja s najviše oboljelih od AIDS-a u Evropi, a procjenuje se da je zaraženo 238.000 osoba starosti između 15 i 49 godina. Iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu da je samo tokom 2013. godine od AIDS-a u Ukrajini umrlo više od 3.500 osoba.

Kakva je situacija u bolnicama u Donjecku, istražio je Al Jazeerin reporter John Hendren.

Zalihe lijekova pri kraju

Šest dana u sedmici ovisnicima iz Donjecka dijeli igle, antibakterijske maramice i kondome. Od kada je počeo sukob na istoku zemlje, ovisnika je više nego ikada, a zalihe lijekova koji se koriste u liječenju ovisnosti o heroinu su pri kraju.

“Obećali su da će brinuti o nama, a sada su smanjili doze toliko brzo da sam već mjesec dana u groznici. Čak i da možemo naći lijekove, ne možemo si ih priušiti. Zbog rata smo ostali bez svega”, žali se jedna Ukrajinka.

Ukrajinska Vlada snabdijeva bolnice lijekovima koji se koriste kao zamjenska terapija za heroin, ali na teritoriji pod kontrolom separatista lijekovi ne stižu već godinu.

“Jedna od klinika je ranije kao zamjensku terapiju koristila dva lijeka – buprenorfin i metadon. Zaliha prvog nestalo je u januaru. Čini se da nove neće uskoro stići, tako da će do kraja ovog mjeseca ostati i bez metadona”, javlja Hendren.

Povratak heroinu

Lijekova nestaje i ovisnici se vraćaju heroinu. S obzirom na to da najčešće dijele igle, broj zaraženih HIV-om raste.

“Broj zaraženih HIV-om porastao je zato što koriste heroin uporedo s metadonom, jer su doze metadona veoma male. Mnogi su na zamjenskoj terapiji zasnovali porodice, našli posao i više nisu imali problema s drogom. I sada su opet ovisnici. Dodatni problem je to što su igle skupe, a niko nema novca. Sada mnogi traže da ih testiramo na HIV”, kaže Ruslan Polškov iz organizacije Svitanok.

Od početka sukoba u Donjecku i Lugansku tristo pacijenata izgubilo je pristup metadonu. U istoj situaciji uskoro će se naći još njih 550.

“Kad je riječ o metadonu, stanje je katastrofalno. Imamo ga mnogo manje nego ranije i moramo smanjivati doze kako bi duže trajale. Pacijenti moraju živjeti na minimalnim dozama. Neki su napustili program i pokušali detoksikaciju bez zamjenske terapije”, ukazuje ljekar Maksim Skorohodov.

Malobrojni, najhrabriji, pokušavaju se izliječiti sami. Ostali su se vratili ulici… I heroinu.

Izvor: Al Jazeera