Raste broj žrtava požara na trajektu

Na trajektu je izbio požar u blizini albanske obale (EPA)

Broj smrtno stradalih na trajektu Norman Atlantic, koji se zapalio dok je plovio iz grčke luke Patre ka italijanskoj Anconi, porastao je na deset.

Istovremeno, 427 osoba je spašeno, saopćili su italijanski zvaničnici, prenosi Agencija Anadolija.

U izjavi za medije italijanski admiral Pier Pacco Ribuffo, koji je predvodio akcije spašavanja, istakao je da su svi evakuirani sa trajekta te da se 30 do 40 osoba vode kao nestali i da vojni brod San Giorgio traga za njima.

Supruga kapetana trajekta Argilija Giacomazzija medijima je izjavila da je “kapetan bio posljednja osoba koja je napustila brod”, a izvori Obalne straže potvrdili su njenu izjavu.

Italijanski ministar saobraćaja Maurizio Lupi kazao je da je evakuirano 56 članova posade. “Spašeno je 234 grčkih državljana, 54 turskih, 22 albanskih i 22 italijanskih”, dodao je.

Tokom spašavanja trajekta poginula su dva albanska mornara.

Dionis Dulaj, glasnogovornik policije u albanskom gradu Vlori, koji je 23 kilometra udaljen od mjesta nesreće, rekao je da je dvojicu mornara sa albanskog tegljača Ilirija udario konopac dok su pokušavali privezati trajekt, prenio je AP.

Predstavnica za štampu albanskog Ministarstva odbrane potvrdila je navode o pogibiji jednog mornara i rekla da je ljekarska ekipa stigla na tegljač kako bi sanirala povrede drugog, koji je potom helikopterom prebačen u bolnicu u Albaniji.

Kapetanija u Vlori navodi da su dva mornara izgubila život.

Nespremnost posade

S druge strane, preživjeli putnici medijima su davali zastrašujuće izjave u vezi s akcijama spašavanja te da članovi posade uopće nisu bili spremni na vanrednu situaciju: “Kako bi došli do čamaca za spašavanje ili do helikoptera, muškarci su udarali žene i djecu”, “Nije bilo nikakvog reda niti je iko bio nadležan kada je riječ o ukrcavanju na čamce i spašavanju, što je izazvalo svađe”, “Ljudi su se međusobno gurali kako bi se ukrcali na spasilačke helikoptere”…

Tužioci iz Barija, Brindisija i Lecce uzet će izjave od preživjelih putnika smještenih u bolnice, hotele i u jednoj crkvi u regiji Puglia, kako bi pokrenuli istragu u vezi s požarom i poginulim osobama.

Trajekt Norman Atlantic je u subotu navečer iz grčke luke Patre isplovio ka italijanskoj Anconi.

Tokom plovidbe je na trajektu izbio požar.

Ranije je saopćeno da je na trajektu bilo ukupno 478 osoba, među kojima 422 putnika i 56 članova posade, ali grčki mediji tvrde da se brojke koje su italijanski zvaničnici objavili ne slažu s ranijim te da ima i nestalih osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije