Raste broj žrtava sukoba Turske i PKK-a

PKK je jednostrano prekinuo primirje na snazi s Ankarom od 2013. i ponovo uzeo oružje (Anadolija)

Broj turskih žrtava porastao je u subotu kada su u novom napadu koji se pripisuje pobunjenicima Radničke stranke Kurdistana (PKK) poginula tri turska vojnika, tri sedmice nakon početka “rata protiv terorizma” u toj zemlji.

“Tri naša vojnika su poginula kao mučenici a šesterica su ranjena” u eksploziji na cesti u pokrajini Bingolu, na istoku zemlje, saopćila je turska vojska.

Dan ranije, u napadu u Daglici, u pokrajini Hakkariju, tri osobe su poginule a šestero je ranjeno.

Kako navodi vladin izvor, u napadima koji se pripisuju PKK-u od 20. jula poginulo je 39 pripadnika turskih sigurnosnih snaga.

Nakon bombaškog napada u Surucu, na jugu, za koji se sumnjiči grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), u kojemu su poginule 33 osobe bliske kurdskoj stvari, Turska je 24. jula povela “rat protiv terorizma”.

Zabrinutost zbog Sirije

Kao odgovor na to, PKK je jednostrano prekinuo primirje na snazi s Ankarom od 2013. godine i ponovo uzeo oružje.

Uz zračne napade na kurdske položaje u Iraku Turska sve češće izvodi akcije u kojima hapsi osobe za koje sumnja da su članovi ISIL-a i PKK-a.

Tako su u pokrajinama Istanbulu, Mardinu, Gaziantepu i Vanu uhapšene barem 84 osobe, izvijestila je u subotu novinska agencija Anadolija, bliska vladi.

Turska je usto zabrinuta zbog jačanja oružanog krila stranke sirijskih Kurda na sjeveru Sirije.

“PYD (Kurdski demokratski savez) nije među našim ciljevima. Nećemo napasti PYD sve dok on ne napadne Tursku”, rekao je turski dužnosnik tokom susreta s novinarima.

Izvor: Agencije