Raste podrška imenu Republika Sjeverna Makedonija

Veliki broj građana Makedonije još uvijek nije siguran hoće li izaći na referendum (EPA)

Više od 40 posto građana Makedonije glasat će na referendumu za promjenu imena države, pokazali su rezultati ankete koje su proveli Institut za demokraciju Societas Civilis Skoplje i Makedonski centar za međunarodnu suradnju.

Prema rezultatima ankete, koja je napravljena za Televiziju Telma, da je referendum o imenu Republika Sjeverna Makedonija danas protiv bi glasalo 8,6 posto ispitanih, neopredijeljenih je 6,3 posto, dok je dva posto anketiranih odbilo odgovoriti.

Bez odgovora o podršci sporazumu s Grčkom bilo je 42,2 posto anktiranih, prenosi agencija MIA.

Na referendum, koji će se održati 30. rujna, izaći će 57,8 posto ispitanih, njih 28,8 posto će ostati kod kuće, a 11,2 posto još ne zna hoće li iskoristiti svoje pravo glasa.

Anketa je provedena na reprezentativnom uzorku.

Ptemijer Zaev optimističan

Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je ovih dana očekivanje da će na referendumu građani Makedonije “donijeti pravu odluku”.

“Uoči povijesnog pitanja za budućnost države, uvjeren sam da ćemo odgovorom cementirati budućnost kao europska Makedonija i poručiti svijetu da smo snažno posvećeni Europskoj uniji i NATO integracijama”, izjavio je Zaev.

I druge ankete, provedene prethodnih dana, pokazale su da potpora dogovoru s Grčkom o promjeni naziva Makedonije još uvijek nije prešla polovicu.

No, prema anketi američkog Međunarodnog republikanskog instituta, gotovo dvije trećine makedonskih građana želi da se riješi spor oko imena s Grčkom i da Makedonija postane članica EU-a i NATO-a.

Broj građana Makedonije koji podržava učlanjenje u EU porastao je na 83 posto, što je povećanje od šest posto u odnosu na kolovoz 2017. godine, a 11 u odnosu na ožujak iste godine.

Izvor: Agencije