Raste popularnost konzervativaca u Njemačkoj

Merkel se zalaže za ostanak Grčke u eurozoni (EPA)

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel dostigli su najveću popularnost u posljednje tri godine, pokazuju rezultati nove ankete, ali im to neće biti dovoljno za natopolovičnu pobjedu na izborima u septembru sljedeće godine.

Anketa Politbarometra za televiziju ZDF pokazala je da ni koalicija desnog centra Angele Merkel, ni savez lijevog centra neće moći osvojiti većinu u Skupštini dovoljnu za formiranje vlade.

ZDF je prenio da 48 odsto Nijemaca smatra da Grčka treba ostati u eurozoni, što je dva posto više nego u prethodnom istraživanju.

Slabija podrška socijaldemokratima

Merkel, koja generalno dobija pohvale u Njemačkoj zbog načina na koji rukovodi eurozonom, u posljednjih nekoliko sedmica otvoreno se založila za ostanak Atine u zoni eura.

Njena Kršćansko-demokratska stranka i saveznici iz Kršćanske socijalne unije imaju podršku 39 posto ispitanika, što im je najbolji rejting od septembra 2009. godine, kada su imali podršku 40 posto građana.

Podrška koalicionim partnerima iz Stranke slobodnih demokrata i dalje je samo na nivou od četiri procenta, što znači da oni ne bi prešli cenzus od pet posto za ulazak u Parlament.

Na izborima 2009. godine, ova partija dobila je 14,6 posto glasova.

Prema najnovijoj anketi, opozicioni socijaldemokrati oslabili su za dva procenta, na 29 posto, dok je Stranka zelenih u anketi ZDF-a ojačala za jedan procenat, na 13 posto.

Ukoliko bi se ove opozicione partije udružile, imale bi 42 posto, što je nedovoljno za parlamentarnu većinu.

Izvor: Agencije