Raste pritisak izbjeglica na mađarsku granicu

Zvaničnici obećavaju da će Srbija nastaviti s naporima da izbjeglicama olakša tranzit (AP)

Najmanje 1.000 izbjeglica, koji su tijekom vikenda iz Makedonije prešli u Srbiju, uspjelo je u u ponedjeljak navečer ući u Mađarsku, a novih 1.000 je pristiglo u Suboticu te odmah nastavilo prema Kanjiži i dalje ka granici, prenijeli su mediji.

Skupina koja je već ušla u Mađarsku učinila je to hodajući uz prugu koja ide uz granicu, u blizini sela Roszke, javio je AFP.

Oni su prešli u tu zemlju nekoliko dana prije nego je Mađarska uspjela dovršiti zid koji gradi kako bi spriječila ulazak izbjeglica.

Zid će biti gotov 31. kolovoza, po najavi mađarske vlade, a visok je četiri metra i dug 175 kilometara.

Skupina u kojoj su najbrojniji Sirijci stigla je do prijelaza koji još nije zatvoren zidom.

Prihvatila ih je mađarska policija koja ih je dopratila do obližnjeg centra za registraciju. Većina ih je rekla da je došla izravno s granice Makedonije i Grčke.

Sjever Vojvodine na granici s Mađarskom u iščekivanju je velikog vala izbjeglica. Očekuje se da će se od utorka na području Vojvodine broj pristiglih migranata višestruko povećati, nakon što su makedonska policija i vojska tijekom vikenda odlučili dopustiti njihov prolazak.

Makedonska vlast je pokušala zaustaviti ulazak migranata iz Grčke, ali je poslije više sukoba i međunarodnog pritiska odustala od te namjere.

Za izbjeglice koje stižu iz Beograda u Suboticu, te dalje ka Kanjiži, uvedene su i vanredne autobusne linije. Osim autobusima, skupine izbjeglica su u Suboticu pristizale i na željeznički kolodvor.

Stefanović obišao izbjeglice

U međuvremenu je izbjeglice, koje se nalaze u improviziranom kampu nedaleko autobusnog i željezničkog kolodvora u Beogradu, obišao i ministar unutarnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović poručivši kako će se “policija postarati da se oni, kao i turisti i građani srpske prestonice, osećaju bezbedno”.

Stefanović je, poslije obilaska kampa i razgovora s izbjeglicama iz ratom zahvaćenih zemalja Bliskog i Srednjeg istoka, rekao da “Srbija nastavlja da bude dobar domaćin ljudima koje je muka naterala da prođu kroz tu zemlju”.

Prema njegovim riječima, Srbija će nastaviti s naporima da izbjeglicama “olakša tranzit”.

Na konstataciju novinara da pojedini taksisti pitaju zašto im je zabranjeno da prevoze izbjeglice, Stefanović je objasnio da to mogu raditi “samo oni prevoznici koji imaju ugovor sa Komesarijatom za izbeglice”, ali da ne zna konkretne detalje.

“Imali smo mnogo zloupotreba i lihvarskog ponašanja. Naplaćivane su im višestruko veće cene. Osnov je da se radi sa kompanijama koje plaćaju takse i dažbine u skladu sa zakonom, koje imaju uredno prijavljene radnike i koje se ponašaju domaćinski i pristojno prema ovim ljudima”, zaključio je Stefanović.

Nakon što na graničnom prijelazu Đevđelija uđu u Makedoniju iz Grčke, izbjeglice iz Sirije, Afganistana, Iraka i drugih zemalja, željezničkim kompozicijama i autobusima polaze prema Tabanovcima, ilegalno prelaze u Srbiju i iz Preševa nastavljaju put Beograda.

Potom slijedi kratak odmor, pa nastavak puta prema Subotici i Kanjiži, prelazak srpsko-mađarske granice te traženje azila u Mađarskoj.

Konačni cilj im je Njemačka ili neke od drugih zapadnih zemalja.

Izvor: Agencije