Raste upotreba dronova u civilne svrhe

Prvi sajam proizvođača bespilotnih letjelica održava se u Južnoj Koreji. Vojni sektor trenutno dominira tom industrijom.

Analitičari tvrde da će proizvodnja i prodaja dronova ubrzano rasti u idućih deset godina. Upotreba bespilotnih letjelica u civilne svrhe – sve je veća.

Organizatori tvrde da je sajam u južnokorejskom Busanu najveći skup te vrste u Aziji. Južna Koreja želi udio u ovoj rastućoj industriji.

“Tehnologija bespilotnih letjelica se uglavnom razvija za vojni sektor. Nadamo se da će se ta tehnologija primijeniti i u civilnom sektoru”, kaže Yoo Dong-hyun, direktor sajma.

Jedan projekt je i bespilotna letjelica s horizontalno i vertikalno podesivim rotorima koji omogućavaju kombinaciju helikopterskog i avionskog leta.

Sve jeftinije letjelice

Iako namjenska industrija vodi glavnu riječ u razvoju i proizvodnji dronova, ohrabruje sve jednostavniji pristup ovoj tehnologiji za širu upotrebu. Primjer toga je i dron koji će imitirati ptice grabljivice i tako tjerati manje ptice s usjeva i aerodroma.

“Koristimo tehnologije otvorenog koda što omogućava ubrzano razvijanje proizvoda. Zbog toga će cijena ove letjelice biti pristupačna poljoprivrednicima širom svijeta”, ukazuje Peter Park, direktor Angels Winga.

Sektor potrošačke elektronike ubrzano raste, a prema jednoj analizi – do 2025. godine ostvarit će više od četiri milijarde dolara godišnjeg prometa.

“Nije teško zaključiti zašto je to tako – letjelice su sve jeftinije, a kvalitet videozapisa je sve bolji. Problem mogu predstavljati strogi propisi koji bi mogli ograničiti korištenje dronova u određenim područjima”, javlja Al Jazeerin reporter Harry Fawcett.

Postoje i zabrinutosti u vezi sa zakonskom odgovornošću, privatnošću i sigurnošću, a u Južnoj Koreji postoji realna opasnost od dronova iz Sjeverne Koreje. Pronađeno je nekoliko oborenih primjeraka.

Osim toga, u Južnoj Koreji zračni prostor se strogo kontrolira. Proizvođači bespilotnih letjelica zabrinuti su da će sve te mjere otežati rast industrije u civilne svrhe.

Izvor: Al Jazeera