Raštimani orkestar koalicije u Makedoniji

Vladajuća koalicija u Makedoniji nije oformljena na snažnoj ideološkoj bazi (EPA)

Piše: Sefer Tahiri

Makedonija je kontinuirano u dubokoj političkoj krizi. Kriza je prisutna unutar Vlade, a blokiran je i politički dijalog između Vlade i oporbe. Vladini partneri, VMRO-DPMNE i Demokratska unija za integraciju, dugo djeluju kao raštimani orkestar.

Postoji puno nedosljednosti vezanih za definiranje odnosa između Makedonaca i Albanaca, osobito u pogledu upotrebe albanskog kao službenog jezika, imenovanja škola po povijesnim ličnostima Albanaca, monoetničkih projekata, uključujući “Skoplje 2014”, neovisnost sudova, kada su u pitanju procesi kao “Monstrum”… Međutim, najveće razlike pojavljuju se u domenu vanjske politike. Ukratko, u Vladi sjede dva partnera koji imaju različite koncepte o euroatlantskoj budućnosti države.

Unatoč nesuglasicama, DUI snosi dio političke odgovornosti, jer je šest godina zajedno u koalicijskoj Vladi. Bila je potrebna samo jedna izjava novog veleposlanika SAD-a u Skoplju Jessea Baileyja da u Makedoniji živi slavenska većina, aludirajući na građane makedonskog etnikuma, da se potvrdi da VMRO-DPMNE i DUI nisu na istim frekvencijama kada se radi o odnosu prema SAD-u.

U Vladi Makedonije sjede dva partnera koji imaju različite koncepte o euroatlantskoj budućnosti države.

Nakon ove izjave izvana razotkrili su se argumenti da VMRO-DPMNE i DUI imaju koaliciju koja je samo “brak iz interesa”, a ne i tzv. prirodna koalicija oformljena na snažnoj ideološkoj bazi. VMRO-DPMNE je nervozno reagirao na ovu izjavu novog američkog veleposlanika. Makedonska Vlada je bila uzrujana. Ministarstvo vanjskih poslova je ekspresno pozvalo zamjenika veleposlanika SAD-a i službeno objavilo da “ovo imenovanje dovodi u pitanje identitet i vrijeđa osjećaje makedonskog naroda”.

Bilo je špekulacija u medijima da je Makedonija uručila prosvjednu notu zamjeniku veleposlanika, ali to nije službeno saopćeno. I, kao što se i očekivalo, albanska stranka na vlasti, DUI, distancirala se od reakcije Ministarstva vanjskih poslova. Stranka je, preko poslanika Artana Grubija, ocijenila da je reakcija infantilna. Za utjehu članova stranke, pomalo i sramežljivo, izjavili su da prosvjed nije Vladina odluka, već u ime Ministarstva vanjskih poslova.

Neki oporbeni albanski mediji komentirali su da je Vlada VMRO-DPMNE-a i DUI-ja reagirala protiv Amerikanaca. DUI se još jednom našao u nezavidnoj poziciji. S obzirom da je deklarativno proeuroatlantski orijentirana, stranka se “amnestira” od postupka Ministarstva vanjskih poslova. DUI se nalazi na raskrižju. S jedne strane postoji odgovornost prema svojim biračima i pristašama obećanjima da će Makedonija biti dio Europske unije i NATO-a u bliskoj budućnosti. S druge strane, stranka je dio vlasti koja po svaku cijenu ne želi kompromis o imenu i identitetu s Grčkom, a ima hrabrosti protiviti se i SAD-u.

(Ne)vladine udruge

Objektivno, ne samo premijeru i njegovog stranci, već se i DUI-ju “fakturiraju” neuspjesi na euroatlantskom putu. Izvjesno je da Makedonija, i nakon najnovijeg izvještaja Evropske komisije, neće početi pregovore o članstvu u EU. Kada u politici nešto ne ide kako treba, onda na scenu u Makedoniji stupaju nevladine udruge. Ali, to što su nevladine ne znači da su nepartijske. “Razbudi se!”, nevladina udruga bliska DUI-ju, koju je ranije vodio Artan Grubi, komentira da je protest SAD-u diplomatsko-politički diletantizam. Uloga DUI-ја u vlasti nije spominjana.

Uslijedio je i kontrastav. “Makedonski manifest”, grupa koja predstavlja intelektualce bliske stranci VMRO-DPMNE, istakla je da su začuđeni činjenicom da se novi veleposlanik SAD-a nigdje ne izjašnjava o pojmovima “Makedonci” i “Makedonski” u smislu njihovog identiteta, koji, po ovoj organizaciji, postoji kontinuirano od antike do danas.

Da bi se produbio sukob u koalicijskoj Vladi pobrinuo se i VMRO-DPMNE. Zbog fakta da političke stranke funkcioniraju po sistemu kontrole od strane svojih čelnika, uslijedila je izjava zastupnika Dimitra Stefanadžije, navodno u njegovo ime, a u suštini u ime vladajuće stranke, da je Grubi iznio srednjovjekovan stav. VMRO-DPMNE poziva DUI, umjesto da bude podređen Amerikancima, da poštuje makedonske građane.

U Makedoniji redovito postoji kriza, a prvo što novinarima padne na pamet u takvim situacijama su izbori. Prijevremeni izbori, naravno.

Jednostavna tekstualna analiza političke komunikacije između VMRO-DPMNE-a i DUI-ja dovest će do zaključka da se radi o dvije strane koje uopće nemaju zajednički jezik i ne toleriraju jedna drugu. Ako se osvrnemo malo unatrag, lako je zaključiti da se radi o dvije stranke koje su se protivile jedna drugoj i u prošlosti. DUI je nastao iz bivše Oslodilačke albanske narodne armije, koja je izazvala sukob u 2001. godini, a tada je na vlasti bio VMRO-DPMNE.

I, šta sad? Brojni građani, ali i analitičari i političari, pitaju se šta treba činiti? Očito je da Vlada ne funkcionira prema principima zajedničkih programskih opredjeljenja. To je jasno i nedvosmisleno. U Makedoniji redovito postoji kriza, a prvo što novinarima padne na pamet u takvim situacijama su izbori. Prijevremeni izbori, naravno. Sama pomisao u političkim kuloarima na prijevremene parlamentarne izbore Makedoniju stavljaju je u skupinu zemalja s nestabilnom demokracijom.

‘Recept za uništenje države’

Lider DUI-ja Ali Ahmeti izjavio je prije ljeta da će, ako Makedonija ne riješi problem imena i ne bude pozvana da se pridruži NATO-u, preispitati učešće DUI-ja u Vladi i da će tražiti prijevrijemene izbore. Najnovija informacije iz tabora DUI-ja je da se pričeka do proljeća, a zatim će stranka preispitati svoju poziciju u Vladi. DUI nema veliki komoditet oko toga.

VMRO-DPMNE, pak, testira raspoloženje javnosti za izbore. Preko svog “ideologa” Ilije Dimovskog, izjavili su da, ako se nakon isteka rokova oporba vrati u Parlament, onda se otvaraju opcije da se održe izbori za 31 upražnjeno mjesto u Parlamentu.

U posljednjih osam godina tri puta su održani prijevremeni izbori. Više se kupovalo vrijeme, jer se u biti ništa nije promijenilo. No, sada je Makedonija u potpunoj političkoj blokadi. Sobranje bojkotiraju Socijaldemokratski savez Makedonije i Demokratska partija Albanaca, koja je izašla iz zakonodavnog tijela nakon tuče i njihovih članova i članova DUI-ja. SDSM neće prihvatiti sudjelovanje na izborima ako oni nisu organizirani od strane tehničke Vlade. Za VMRO-DPMNE to je neprihvatljivo.

Veleposlanik SAD-a u odlasku Paul Wohlers rekao je da je u Makedoniji ‘čelnici vide politiku kao kratkoročne igre za lično i bogaćenje svoje stranke’.

Realno, izbori neće donijeti ništa novo. Ključ je rješavanje pitanja imena. To zahtijeva konsenzus, kojega nema na vidiku. Winston Churchill je davno mudro rekao da je “političar onaj koji misli o idućim izborima, dok državnik misli na sljedeće generacije”.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u odlasku Paul Wohlers rekao je da je u ovoj zemlji “čelnici vide politiku kao kratkoročne igre za lično i bogaćenje svoje stranke, što je uzrok sukoba u zemlji, umjesto da rade na rješavanju postojećih sukoba. “Mislim da je to recept za uništenje države”, rekao je Wohlers.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera