Rastu primanja, ali i cijene u Venecueli

Venecuelanska vlada podignula je vrijednost minimalne plaće za 30 posto. Ali u zemlji koja ima najveću stopu inflacije na svijetu, mnogi vjeruju da to povećanje neće napraviti značajniju razliku.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro tvrdi da želi zaštititi kvalitetu života svog naroda tako što će povećati minimalne plaće i mirovine za gotovo jednu trećinu.

„Ovo povećanje zaštit će radnike od kapitalizma i njihova prava na stabilan rad“, tvrdi Maduro.

Vlada je još u siječnju povećala plaće za deset posto, isto su učinili četiri puta tokom prošle godine, a planiraju dodatna povećanja i u ovoj godini.

„To je veoma pozitivno, jer je ovo prvi put da vlada poduzima kontinuirane mjere tokom relativno kratkog razdoblja. Prijašnje vlade su rijetko povećavale plaće“, ukazuje Alberto Medrano, stanovnik Caracasa.

Pretvoreno u eure, minimalne plaće i mirovine bit će uvećane za otprilike 48 eura, na ukupno 490 eura mjesečno, no mnogi vjeruju da se ništa neće promijeniti.

Rastu i cijene

„Ovo je smiješno. Cijene rastu svakog dana. S tim novcem ne možete kupiti ništa“, žali se Maria Sanchez, stanovnica Caracasa.

Stopa inflacije dostigla je 57 posto, čime je postala najviša na svijetu, a takvo stanje ekonomisti ocjenjuju „opasnim“.

„Povećanje plaća u jednoj mjeri kompenzira smanjenu kupovnu moć, ali kontinuirano podizanje minimalnih plaća može dovesti do hiperinflacije. Izgleda da je vlada izgubila kontrolu nad ekonomijom“, upozorava ekonomista Hector Valecillos.

Menadžerica jedne prodavaonice cipela u Caracasu Jorsi Cedena tvrdi da će povećanje plaća opteretiti njenu kompaniju, budući da su cijene fiksirane.

„Prodaja je slaba. Pravo je čudo prodati bilo što. Sada moramo radnicima davati više novca, dok se zarada smanjuje“, kaže Jorsi Cedena.

Iako se novac sve više slijeva u džepove građana, još brže se iz njih izlijeva, budući da cijene osnovnih životnih namirnica rastu brže od plaća i mirovina.

Izvor: Al Jazeera