Rat karikaturama: Ruski Rambo i slabašni SAD

Čak i prije nego što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio da će započeti zračne udare na mete u Siriji, neki ruski mediji i korisnici društvenih mreža počeli su zamišljati kako ruska moć zasjenjuje ulogu Washingtona u sukobu.

NewsFront, portal koji sebe naziva novinskom agencijom, ali se smatra propagandnim kanalom koji podržava Kremlj, objavio je karikaturu uoči Putinovog govara pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda, na kojoj on gnječi američkog predsjednika Baracka Obamu mišićavom rukom.

Nakon početka ruskih udara u Siriji, drugi propagandni kanal s podrškom Kremlja, Sputniknews, serijom karikatura pokazao je da je Rusija jedina  pouzdana sila, dok je SAD impotentan.

[Patriotikus]

Čak je i Ambasada Rusije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na društvenim mrežama podržala tvrdnju Kremlja da su svi borci koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada isti te je ismijavala SAD zbog insistiranja da umjereni pobunjenici trebaju biti naoružani.

U međuvremenu, većina arapskih karikaturista prikazala je ruski vojni angažman u Siriji kao sliku ruskog ”Ramba” koji dolazi u posljednjem trenutku da spasi svoju ”bebu” Assada.

Drugi su prikazali Assada s promijenjenim imenom – Basaarinsky Assadov.

U jednoj karikaturi izražen je stav popularan u arapskom svijetu, da i SAD i Rusija profitiraju od rata u Siriji, dok su Arapi na gubitku. Portal Arabi 21 News prikazao je Rusa i Amerikanca kako drže arapskog muškarca i udaraju ga šipkama.

Jedna karikatura ukazuje na kontrast između prirode američke podrške sirijskoj opoziciji i rusko-iranske podrške Asadu. Amerikanac  daje sirijskoj opoziciji stol u restoranu na kojem piše ”program naoružavanja sirijske opozicije”, a mali vojni predmet nalazi se na tanjiru. Pored režimskog stola, na kojem na arapskom jeziku piše ”podržite sirijski režim”, Iranac nosi tanjir s natpisom ”milicije”, ukazujući na podršku koju iranske i druge šiitske milicije daju Assadu. Rusi daju Assadu vojne avione na tanjiru.

Druga karikatura prikazuje sirijsku djecu u ruševinama, ukazujući na neidentifikovani vojni avion dok pogađaju da li je on sirijski, američki, francuski, turski ili ruski.

 

Izvor: Al Jazeera