Rat u Jemenu: Saudijski gubici u dolarima

Izvještaji ukazuju i na to da se povećavaju gubici Kraljevine na južnoj granici (EPA)

Piše: Zuhair Hamdani

Bez obzira na njihova ranija “neuspjela” iskustva u ratovima u Jemenu, vojni i politički zvaničnici u Saudijskoj Arabiji nisu očekivali da će se intervencija pretvoriti u veliku nevolju, koja će ih mnogo koštati na vojnom i ekonomskom planu, kao ni kontinuirano iscrpljivanje, pogotovo s insistiranjem Husa da dokažu svoju izdržljivost.

Variraju procjene kad je riječ o saudijskim gubicima uslijed rata koji je ušao u četvrtu godinu, bez jasnih šansi da će biti okončan vojnim putem. Međutim, te brojke i procjene uglavnom potvrđuju da je rat ostavio ogromne negativne posljedice na saudijsku ekonomiju, a samim time i na političku i društvenu situaciju.

Pritisak Husa povećao se nakon što su bitke prenesene na saudijsko tlo kroz probijanje južne granice u Kraljevini u Jizanu, Asiru, Najranu, te učestale napade koji su se pretvorili u konstantno iscrpljivanje saudijskih snaga finansijski i u ljudstvu. Također, Husi se fokusiraju na napade balističkim raketama čija su meta saudijski položaji od strateškog značaja.

Najefikasnije oružje

U prvom danu četvrte godine rata Husi su ispalili sedam raketa na različite položaje u Saudijskoj Arabiji kako bi potvrdili da su sposobni nastaviti rat. Također, time su poslali poruku Rijadu da je nemoguće postići rješenje vojnim putem i da će nastaviti iscrpljivati njihove snage.

Prema pojedinim izvještajima, cijena jedne rakete Patriot iznosi približno tri miliona dolara. Da bi se oborila jedna balistička raketa, potrebne su najmanje tri rakete Patriot, tj. presretanje sedam raketa košta 21 milion dolara i više (otprilike 79 miliona saudijskih rijala).

Husi su od marta 2015. ispalili stotinjak raketa kratkog dometa na saudijske položaje i isto toliko balističkih raketa, uz bespilotne letjelice, koje koštaju nekoliko desetaka ili stotina dolara, dok njihovo rušenje košta saudijski budžet milione dolara.

Kraljevina je primorana dopuniti svoj arsenal raketa presretača ili ga promijeniti, što iziskuje velike iznose. Nedavno je sklopila dogovor o kupovini raketnog sistema S-400 od Rusije i sistema THAAD od Sjedinjenih Američkih Država. Također, za održavanje raketa Patriot, koje su široko raspoređene na brojnim lokacijama u Kraljevini, potrebno je izdvojiti stotine miliona dolara.

Prema saudijskim izvještajima, troškovi za avione uključene u rat dostižu približno 230 miliona dolara mjesečno, što podrazumijeva upotrebu, municiju, održavanje, odnosno više od osam milijardi dolara u tri godine.

U martu prošle godine snage koalicije koju predvodi Saudijska Arabija saopćile su da su njihovi avioni u Jemenu izveli više od 90.000 letova. To znači da su troškovi zračnih napada u dvije godine iznosili između sedam i devet milijardi dolara ako se uzme u obzir da jedan let košta između 84.000 i 104.000 dolara, što su troškovi letova prema standardima američkih zračnih snaga.

Foreign Policy navodi da su troškovi dva satelita za vojne svrhe iznosili 1,8 milijardi dolara u prvih šest mjeseci rata, dok troškovi aviona opremljenih sistemima za rano upozoravanje Awacs iznose 250.000 dolara na sat, odnosno 1,08 milijardi dolara godišnje.

Britanski list The Times procjenjuje troškove rata na otprilike 200 miliona dolara dnevno, odnosno 72 milijarde dolara godišnje i 216 milijardi dolara u tri godine, no drugi izvori navode da su ti iznosi znatno veći. Foreign Policy procjenjuje ih na približno 725 milijardi dolara samo u prvih šest mjeseci, uključujući i vojne ugovore Kraljevine.

Zamka u Jemenu

U nepredvidljivim uvjetima rata izvještaji ukazuju i na to da se povećavaju gubici Kraljevine na južnoj granici, gdje Husi izvode konstantne napade na lokacije u provincijama Asir, Jizan i Najran. Husi dnevno ispaljuju 20 do 500 granata (sve do decembra) na saudijske položaje u toj regiji, a zauzeli su i neke njene dijelove.

Zbog takve realnosti na terenu obustavljen je rad u većini industrijskih i komercijalnih kompanija u južnoj regiji. Također, sukobi su doveli do evakuacije desetak sela, premještanja više od 7.000 osoba s graničnih područja i zatvaranja više od 500 škola, što ujedno znači i velike gubitke.

List The Washington Post procijenio je ljudske gubitke Kraljevine u južnim oblastima na približno 2.500 vojnika i 60 oficira i podoficira. Također, navodi da je uništeno približno 650 saudijskih tenkova u Asiru, Jizanu i Najranu te stotine drugih vozila.

Borbe u tim pograničnim pokrajinama predstavljaju stvarno opterećenje za saudijsku vojsku i podižu troškove rata u Jemenu na stotine miliona dolara. Osim toga, veliki ljudski gubici jako loše utječu na reputaciju prestolonasljednika Mohammada bin Salmana s obzirom na to da je Jemen “njegov rat” koji je počeo kad je preuzeo funkciju ministra odbrane.

Ovo konstantno iscrpljivanje na južnoj granici Saudijske Arabije ili u samom Jemenu dovelo je do znatnog povećanja saudijskog budžeta za naoružanje, a tu državu učinilo najvećim kupcem oružja u svijetu. Saudijska Arabija sklopila je prošle godine ugovore o kupovini oružja s Washingtonom vrijedne 100 milijardi dolara koji mogu dosegnuti i do 350 milijardi dolara u toku deset godina, te ugovore s Francuskom, Njemačkom, Kinom i Rusijom.

Vojni gubici u Jemenu iscrpljuju i devizne rezerve države na nezapamćen način, koje su pale na 487 milijardi dolara u julu 2017, a iznosile su 737 milijardi dolara u istom periodu 2014. godine. Vojna izdvajanja povećana su za približno 22,6 milijardi dolara u prvoj godini rata u Jemenu, u poređenju sa situacijom u 2013.

Saudijska Arabija odlučuje se na zaduživanje, povećanje poreza, cijena i taksi za strane radnike. To je dovelo do nezapamćenih promjena u socijalnoj situaciji, što se povezuje i s vjerskim i političkim transformacijama koje provodi prestolonasljednik.

Procjenjuje se da vojna potrošnja iznosi 83 milijarde dolara od ukupnog budžeta, koji iznosi 261 milijardu dolara u 2018. godini, a očekivani deficit procjenjuje se na približno 52 milijarde dolara.

Saudijski Vijetnam

Analizirajući takvu situaciju, novinar britanskog The Timesa Roger Boyes u svom članku kaže da je Iran posredstvom Husa postavio zamku saudijskom prestolonasljedniku Bin Salmanu. Jemen su pretvorili u saudijski Vijetnam kako bi iscrpljivali resurse te države i učinili ih beskorisnima, prema njegovim riječima.

Smatra da je Jemen postao “pitanje opstanka” za porodicu Saud i samog prestolonasljednika, koji je upao u močvaru rata u Jemenu. Taj rat imao je razoran utjecaj na njegov imidž i budućnost same Saudijske Arabije, prema njegovim riječima.

Takav pristup britanskog novinara ukazuje na to da rat u Jemenu, sa svojim ogromnim troškovima, regionalnim dimenzijama i problemom da se okonča, iscrpljuje Saudijsku Arabiju, narušava prestiž države i njenu ekonomsku i političku ravnotežu, zbog čega Saudijskoj Arabiji treba više nego Husima da se takva iscrpljivanja zaustave i ne potraju do kraja četvrte godine sukoba.

Izvor: Al Jazeera