Rat u Siriji: Saveznici i protivnici

Priredila: Alia Chughtai

Dana 14. aprila snage Sjedinjenih Američkih Država i saveznika bombardirale su nekoliko položaja Vladinih snaga u Siriji, nakon navodnog hemijskog napada na bivše uporište pobunjenika u Doumi u blizini Damaska.

Pored SAD-a, u napadima su učestvovale snage Velike Britanije i Francuske, ali te zemlje nisu jedini američki saveznici u sirijskom ratu.

U sirijskom sukobu postoje jasne, konstantne alijanse koje su uključene od samog početka.

NATO

Šef NATO-a Jens Stoltenberg kazao je u aprilu da sve članice Alijanse podržavaju zračne napade na Siriju koje su izvršile SAD, Velika Britanija i Francuska na postrojenja za proizvodnju hemijskog naoružanja.

On je rekao da će zračni udari smanjiti sposobnost sirijske Vlade da izvede nove hemijske napade, poput napada na civile u Doumi.

Velika Britanija

Britanska premijerka Theresa May našla se na udaru parlamentarnih zastupnika zato što za akciju u Siriji nije tražila podršku Parlamenta.

Ona je rekla da “nije bilo alternative”, da Velika Britanija i njeni saveznici nastoje koristiti sva diplomatska sredstva kako bi spriječili korištenje hemijskog oružja, ali da su u više navrata bili spriječeni u tome, navodeći ruski veto na nezavisnu istragu napada u Doumi u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, prenosi Reuters.

Francuska

Prema navodima zvaničnika francuskog Ministarstva odbrane, francuske snage su lansirale 12 raketa tokom napada na Siriju te da nema indicija da je neka od raketa oborena.

Izrael

Sirijski državni mediji i aktivisti saopćili su da je Izrael u srijedu, 9. maja, gađao pozicije vojske u blizini Damaska.

Napad dogodio sat vremena nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio da će povući SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, a Teheran nazvao glavnim izvoznikom terorizma u regiji.

Izraelska vojska je u februaru saopćila da je oborila iranski dron, koji je ušao u zemlju, i da je gađala iranske mete u Siriji, koje su ga lansirale.

Protivzračna odbrana Sirije oborila je tada izraelski F 16, a piloti su se katapultirali.

Kina

Ministarstvo vanjskih poslova Kine objavilo je da je napadima koalicije pod vodstvom SAD-a prekršeno međunarodno pravo i da je političko rješenje jedino moguće u Siriji.

Rusija

Ubrzo nakon napada, Rusija je objavila lokacije koje su se našle na meti udara.

Predsjednik Vladimir Putin je upozorio da bi napadi mogli “dovesti do novog vala tražitelja azila iz Sirije i cijele regije”.

Ruski mediji su citirali ruskog vojnog zvaničnika, koji je kazao da je sirijska protivzračna odbrana presrela najmanje 71 raketu koju su ispalile snage SAD-a, Velike Britanije i Francuske.

General-potpukovnik Sergej Rudskoj kazao je da su najmanje 103 rakete, uključujući Tomahawk, ispaljene na nekoliko ciljeva u Siriji.

Iran

Zvanični Teheran podržava sirijsku Vladu od početka rata.

Vrhovni lider, ajatolah Ali Khamenei, osudio je zračne udare na Siriju, a Donalda Trumpa, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i Theresu May nazvao “kriminalcima”.

Sirija

Sirijska državna novinska agencija osudila je zračne udare, tvrdeći da je većina raketa ispaljena na tu zemlju oborena.

SANA je, također, objavila priču u kojoj se tvrdi da je sirijska vojska otkrila laboratoriju koju su pobunjenici koristili za proizvodnju “otrovnog materijala”.

Izvor: Al Jazeera