Ratko Mladić pred novim Žalbenim vijećem 6. novembra

Haški tribunal je Ratka Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor (EPA)

Sutkinja Prisca Matimba Nyambe prvi put će predsjedavati radom Žalbenog vijeća na suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, 6. novembra, za kada je planirano održavanje statusne konferencije.

Sutkinja Nyambe će predsjedavati petočlanim Žalbenim vijećem koje će donijeti konačnu presudu Mladiću, nakon što je troje sudija isključeno zbog percepcije pristrasnosti, javlja BIRN.

Sudija Jean-Claude Antonetti prethodno je prihvatio zahtjev Mladićeve odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Theodor Meron te Carmel Agius i Daqun Liu.

Kako je u svojoj odluci naveo Antonetti, sudije Meron, Agius i Liu “djeluju pristrasno”, s obzirom da su u ranijim predmetima pred Haškim tribunalom donosili određene zaključke koji se tiču Mladića.

Kriv za genocid u Srebrenici

Umjesto Merona, Agiusa i Liua, u Žalbeno vijeće su imenovane sudije Mparany Mamy Richard Rajohnson, Gberdao Gustave Kam i Elizabeth Ibanda-Nahamya.

Haški tribunal je Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na presudu podnijeli su i odbrana, i haški tužioci, a konačna presuda bi trebala biti izrečena naredne godine.

Izvor: Agencije