Ratna ekonomija Antakije

Desetine hiljada Sirijaca potražilo je utočište u susjednoj Turskoj. Drugi redovno prelaze granicu, kupuju što im je potrebno i vraćaju se u Siriju kako bi se borili.

Reporterka Al Jazeere Anita Mcnaught je u Antakiji, na jugu Turske, istražila šta se sve može kupiti na lokalnim bazarima.

Na bazaru u Antakiji na jugu Turske pojavila se nova vrsta kupaca. Trude se da ne privlače pažnju i ne žele da ih snimaju.

Kupuju odjeću i opremu za rat koji vode. Nakon ugovorene kupovine, nestaju u susjednoj Siriji.

Novi izgled ulica

“Antakija je jedan od drevnih svjetskih gradova. Decenijama je ovo mirni, uspješni trgovački centar. Ali, ‘ratna ekonomija’ mijenja izgled ulica: hiljade sirijskih izbjeglica nastanile su se ovdje, a jedini poslovi koji cvjetaju su oni povezani s ratom koji se vodi na drugoj strani granice”, izvještava Anita Mcnaught.

Antakija sada ima sedam prodavnica koje nude maskirne uniforme i vojnu opremu. Većina je otvorena u proteklih šest mjeseci. Najnovija sredinom februara.

Mehmet Acai, trgovac, kaže: “Ove uniforme predviđene su za zimsku borbu u pustinji, na istoku Sirije. Ove su za borbe u zelenim područjima, poput šuma. A ovo je ljetna uniforma. Također, neki borci vole crne uniforme.”

Mehmet Acai potiče iz turskog sela na granici sa Sirijom. Ima rođake Sirijce koji se bore protiv režima Bashara al-Assada.

“Nekad je u Antakiji postojala samo jedna prodavnica. Svi smo u njoj nabavljali robu. Cijene su bile astronomske, a ponekad čak nisu htjeli trgovati s ljudima iz Sirije.”

Tvrdi da je trenutno najjeftiniji trgovac u gradu. Sarađuje s lokalnim proizvođačima i naručuje materijal iz Istanbula.

Dodaci na uniformama

Njegove uniforme imaju i dodatke, poput epoleta s izvezenim napisima iz Kur'ana, kako bi se pobunjenici međusobno mogli prepoznati na bojnom polju.

Prodaja odjeće jedan je od tri legalna biznisa koji cvjetaju u ovom gradu, kažu stanovnici. Druga dva su prodaja hrane i iznajmljivanje stanova sirijskim izbjeglicama.

U međuvremenu, na drugoj strani granice, crno tržište je unosnije nego ikada ranije. Polako, ovaj grad biva uvučen u aktuelni sukob.

Ali, oružje koje se koristi u ratu u Siriji nudi se daleko od objektiva kamera. Nišani za puške, noževi i elektrošokeri najsmrtonosnija su oprema koja se ovdje otvoreno prodaje.

Izvor: Al Jazeera